Camilla Markussen, målare från Odense, besökte färgmässan i Danska Nyborg.

Johanna och Jenny Söderström

Målare och lackerare med barn – så får du ihop livspusslet

Jakten på byxor för gravida målare: ”Vi ska inte be­höva ställa krav”

Reportage

Bland flera nyheter på färgsidan fastnade hon som så många andra i tyska Sigma Coatings monter, och tittade på deras nya Siloxan fasadfärg.

Light & Easy kallar de sin färg, där vikten på en tioliters hink minskats från cirka 17 kilo till drygt 11 kilo. 

Viktminskningen har främst åstadkommits via en helt ny receptformula av bindemedlet – men också via en lättviktsburk. 

Färgen är vattenbaserad med högt diffusionsvärde och gjord för fasader med puts, bruk och betong utomhus. Kan målas i spannet 2 till 35 grader och är regnfast på 20 minuter. 

– Nu har jag ju inte målat med den här färgen, men jag gillar idén; Lite smartare, lättare och bättre, det är så utvecklingen ska vara, säger Camilla Markussen.

Färgexempel på yta

Dekso är Flüggers proffsserie som nu utökas med en glans 1-produkt.

Färgexempel på yta

Ultramatt och slitstark. Flüggers nya färg klarade besökarnas ”nageltest” bättre är en ordinär matt färg som direkt fick synliga repor.

Sigma räknar med att fler av deras färger kommer att göras i Light & Easy-versioner framöver.

Exakt hur de blandat sin nya formula vill inte Sigma avslöja, men det ska inte handla om några nya konstigheter som innebär restriktioner, enligt Sigmas säljare på plats. 

Flügger slog på stora trumman för sin nya ultramatta färg Dekso 1 (glans).

– Det här är en färg som efterfrågats mycket av målare här i Danmark; En helt matt färg som kan tvättas med vatten och med en riktigt stryktålig yta som klarar skav utan att det blir märken direkt, säger Niklas Almqvist, svensk säljare som jobbar i Danmark. 

Dekso är Flüggers proffsserie, med glans 5 som lägst tidigare, och företaget säger sig ha jobbat hårt med att få till en riktigt bra färg med bra egenskaper gällande viskositet och vidhäftning. Lukten på färgen är också neutral.

Färgburk
Slitstark och tvättbar matt färg var Jotuns nyhet.

– Det är inte svårt att göra en matt färg, men det är svårt att göra den hållbar och tvättbar. Den här är lika tvättbar som en glans 10, säger Niklas Almqvist.

Efterfrågan på riktigt matta färger är större i Danmark än Sverige, menar han, men tror att det snart kommer att ändra sig. Dekso 1 kommer att lanseras i Sverige under 2020.

Även Jotun lanserar sin nya färg Jotaproff 5 som en riktigt slitstark färg där du även kan använda rengöringsmedel på ytan.

Med ny teknologi har Jotun skapat en smutsavvisande akrylfärg med lägre glans och högre slitstyrka.

Inte ens rödvin tränger igenom ytan, menar Jotun.