Per-Olof Olans arbetar framför sin dator

Per-Olof Olans visar den rätta tekniken för att öppna hinken utan att få skräp i färgen. Lektionen är igång framför webbkameran.

På Hushagsgymnasiet i Borlänge där normalt sett 12 elever skulle varit i full färd med att spackla, måla och tapetsera övningsrummen träffar vi Per-Olof Olans – som är alldeles ensam.

I ett av rummen har han riggat med strålkastare, en bock att sitta på och en bock att ställa datorn på.

– Här sänder jag mina lektioner, säger Per-Olof Olans.

Han ber om ursäkt för att det är lite stökigt och mycket saker, men förklarar att det är bra att ha tapeter, väv, olika produkter och verktygslåda inom räckhåll för att visa upp i webbkameran under lektionerna.

Det är ett brett yrke. Jag försöker få med helheten. En dag kan man göra jobb i Kupolen en annan dag står man i en lada.

Per-Olof Olans, lärare

– Det här blev plötsligt. Det gick två veckor från att tanken fanns att det kunde bli så att gymnasieskolorna stängdes till att det blev så, säger Per-Olof Olans.

Han berättar att han normalt har hemuppgifter färdiga för två veckor om han skulle bli sjuk. 

– Nu framställer jag allt eftersom. Jag letar på Youtube och gör powerpoints till exempel.

Men så länge han är frisk håller han lektioner från skolan via datorn hem till eleverna.

På schemat varvas måleri och andra ämnen.

Per-Olof Olans arbetar

För 30 år sedan var han elev på Hushagsgymnasiet. Sedan fyra år är han en engagerad lärare i måleri.

Per-Olof Olans arbetar framför kameran

Fjärrundervisning är på tapeten så här i coronatider. Matte, svenska och engelska är ju en sak men hur lär man ut måleri med eleverna i datorn? Måleriläraren Per-Olof Olans har svaret på det.

Normalt sett skulle Per-Olof Olans ha gått igenom de olika behandlingarna teoretiskt, för att sedan visa varefter eleverna själva skulle ha övat.

Nu kan de inte göra de praktiska momenten. 

– Den här terminen blir det mycket teoretiskt, men då finns det mer tid till det praktiska nästa termin. Överlämningen till nästa lärare blir ännu viktigare och jag och kollegorna får samarbeta ännu tätare.

Den här lektionen, när tidningen är på besök, ska en bordsskiva målas. Eleverna har varsin spånskiva som de täljt sönder hörnen på, gjort hack i och skrivit sitt namn med tusch.

Innan de började med fjärrundervisning hann de med shellackering, grundning, i och på spackling och bredspackling. Men nu får Per-Olof göra klart.

Per-Olof Olans arbetar med sprutmålning

Jag ställer höga krav på mig själv som lärare. Om det är något de inte kan så har jag lärt ut för dåligt.

Per-Olof Olans, lärare

Lektionen börjar med upprop, och tidshållningen är viktig. Två minuter sen ger notering om sen ankomst.

– Jag ställer höga krav på mig själv som lärare. Om det är något de inte kan så har jag lärt ut för dåligt. Men att vara i tid de måste de själva ta ansvar för.

Per-Olof Olans börjar med att repetera vilka behandlingar de gjort och vilka verktyg de använt.

Vilken skyddsutrustning ska användas och hur ser ergonomin ut? Jobba på rätt höjd, ha bra belysning, dammfri miljö och tillräckligt med utrymme.

Nu blir det en massa teori och det är tråkigt, jag har sett fram emot att vara på skolan och göra det praktiska.

Elsa Voutilainen, elev

Han påminner om att slipning och avdamning ska göras mellan varje moment och sen visar han hur färgen rollas på och stryks med moddlaren för en slät yta.

Lektionerna spelas också in så att den som inte är med på lektionen eller den som senare behöver repetera kan se lektionen igen.

– Jag blir tryggare och bättre på det här för varje dag, säger Per-Olof Olans i strålkastarens sken.

En av eleverna, Elsa Voutilainen, berättar att för henne funkar det bra med distansundervisningen. Hon kan jobba hemifrån, lyssnar på lektionerna och koncentrerar sig.

Men hon vet andra som har svårt att fokusera.

Ett tomt klassrum

Teorisalen är tom sedan Covid-19 pandemin tömde gymnasieskolan.

Per-Olof Olans arbetar framför kameran

Fjärrundervisning är på tapeten så här i coronatider. Matte, svenska och engelska är ju en sak men hur lär man ut måleri med eleverna i datorn? Måleriläraren Per-Olof Olans har svaret på det.

– Nu blir det en massa teori och det är tråkigt, jag har sett fram emot att vara på skolan och göra det praktiska, säger Elsa Voutilainen.

Hushagsgymnasiet har haft fullt intag med motiverade elever på måleri de senaste två åren. Per-Olof Olans försöker förmedla glädjen i yrket.

– Det är ett brett yrke. Jag försöker få med helheten. En dag kan man göra jobb i Kupolen en annan dag står man i en lada. På vintern jobbar man inne och på sommaren ute. Det sociala och värderingar är också något jag trycker på.

Per-Olof Olans låter också eleverna redan i årskurs 1 göra motivmålning. Istället för att göra den på övningsväggen får de en varsin masonitskiva 60 x 60 centimeter att grundmåla och sen göra ett personligt motiv på.

Per-Olof Olans arbetar invid daton

Den här terminen blir det mycket teoretiskt, men då finns det mer tid till det praktiska nästa termin.

Per-Olof Olans, lärare

– När de är klara får de ta med den hem. Jag tror det är bra för intresset och motivationen. 

Trots en annorlunda vårtermin kommer eleverna att nå sina mål.

Bedömningsunderlaget på det teoretiska är starkt, men eftersom det är handlaget som ska betygssättas så kommer eleverna att få betyg längre fram.

Eleverna i årskurs 3 och Komvux har fått komma in och göra vissa moment för att kunna slutföra sin utbildning. Nu ska årskurs 3 ut på praktik resten av terminen.

För målerielever är inte utbildningen färdig i och med gymnasiet, utan därefter ska de jobba som lärlingar ute på företag. 

– Att hitta en arbetsgivare i dessa tider är lite svårare, säger Karin Jansson som undervisar vuxeneleverna.

Per-Olof Olans

  • Ålder: 46 år.
  • Bor: Borlänge.
  • Familj: Dotter 9 år.
  • Intressen: Musik, spelar trummor och lyssnar på hårdrock. Träning, åker Vasaloppet.
  • Läser: Om personlig utveckling
  • Tittar på: Mest dokumentärer och nyheter.
  • Lyssnar på: Hårdrock
  • Kör: Golf
  • Äter helst: En god köttbit och potatis.
  • Dricker helst: Loka, alkohol är jag klar med.

Text: Helena Forsberg
Foto: Tomas Nyberg