Sparkade målare via mail – döms i tingsrätten
Plötsligt fick målaren ett mail från sin chef: Hans tillsvidareanställning skulle upphöra om tretton dagar – trots att han enligt kollektivavtalet hade längre uppsägningstid än så.
Nu dömer Solna tingsrätt företaget att betala skadestånd till målaren, samt ersätta honom för utebliven lön.

(Bilden har inget samband med texten)
Ett måleriföretag i Stockholm har dömts i Solna tingsrätt för brott mot lagen om anställningsskydd och brott mot kollektivavtalet.
Till en medlem i Målareförbundet ska företaget betala 135 760 kronor och därtill ränta.
Företaget har inte lämnat något svaromål och därför har tingsrätten gett den anställde rätt genom en så kallad tredskodom.
Mannen var tillsvidareanställd som målare hos bolaget, som har kollektivavtal med Målareförbundet.
Den 8 oktober 2019 fick mannen ett mejl från arbetsgivaren med besked att han var uppsagd på grund av likviditetsproblem. Hans sista anställningsdag var den 21 oktober.
Enligt kollektivavtalet hade mannen en månads uppsägningstid därmed är arbetsgivaren skyldig att betala ekonomiskt och allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet.
Uppsägningen lämnades inte heller till målaren personligen och uppsägningsbeskedet innehöll inte den information som anges i lagen om anställningsskydd.
Det fanns inte information om hur mannen skulle agera om han ville yrka ogiltigförklaring eller skadestånd. Det framgick inte om han hade företrädesrätt till återanställning och om det krävdes anmälan för att företrädesrätten skulle gälla.
För det arbete som målaren gjorde under perioden 1-21 oktober 2019 har bolaget inte betalat lön enligt anställningsavtalet och kollektivavtalet, vilket Solna tingsrätt nu förpliktigar företaget att göra.
De ska också betala skadestånd för tiden fram till 8 november som skulle varit den sista anställningsdagen med lön om kollektivavtalet hade följts.
Företaget ska ersätta målarens rättegångskostnader. LO-TCO rättsskydd företrädde mannen.