Efter att Josefine Nilsson gått branschutbildningen gick hon en facklig vidareutbildning. Då presenterades olika fackliga uppdrag.

På firman hon jobbade fanns redan skyddsombud och medbestämmandeombud. Men uppdraget som försäkringsinformatör fanns ledigt.

Hon hörde av sig till sin avdelning och blev anmäld till en kurs för försäkringsinformatörer.

Jag fick en bok som jag läste ut innan kursen. Jag blev intresserad när jag läste hur jag kunde bidra till att hjälpa folk.

Josefine Nilsson, Målarna, Årets försäkringsinformatör

– Jag fick en bok som jag läste ut innan kursen. Jag blev intresserad när jag läste hur jag kunde bidra till att hjälpa folk.

– Det här var mitt steg in i den fackliga världen.

För att få utmärkelsen Årets försäkringsinformatör ska man ha visat prov på stort engagemang och utveckling i uppdraget. Det tycker en enig styrelse för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg att Josefine Nilsson uppfyller.

– Det var en kul överraskning att få priset, säger hon.

Den motiveringen som hade lämnats till LO-distriktet lyder som följer:

”Josefin jobbar hårt med att informera unga och äldre om alla försäkringar som vi har. Hon är en driven tjej som är väldigt aktiv inom det fackliga.

Hon informerar på skolor, branschutbildningar och i somras var hon med på Facket på sommarjobbet.

Det märks att hon har sån stor kunskap inom försäkringar och hon är väldigt säker på det hon gör.

Hon är en förebild för mig och många andra!”

Försäkringstips till målare

Bolaget AFA Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter och drivs utan utdelning till ägarna.

Försäkringarna som finns inom det kollektiva avtalet handlar om:

 • Pension
 • Dödsfall
 • Arbetsskada
 • Sjukdom
 • Föräldraledighet

– Om du gör illa dig på jobbet och måste åka in akut ska du göra anmälan till Afa så får du ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Om skadan gör att du får ärr kan du skicka in till AFA inom ett år för ersättning, säger Josefine Nilsson.

När vi inte målar

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Reportage

Hon förklarar vidare att även små saker kan ge långvariga problem, och det finns ingen anledning att pressa sig iväg till jobbet innan man är återställd eftersom försäkringarna täcker förlorad inkomst.

Vi ber Josefine Nilsson om hennes bästa tips när det gäller kollektiva försäkringar:

– De första 14 dagarna betalar arbetsgivarna sjuklön. Från dag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan. Den är 80 procent men om du söker från AFA får du ytterligare 10 procent så länge du är sjukskriven. Den kan man även söka retroaktivt, i alla fall 10 år har Försäkringskassan uppgifter kvar. 

– De extra 10 procenten från AFA gäller vid sjukdom men även vid föräldraledighet i max 6 månader. För exakta villkor är det bäst att kolla på AFA:s hemsida.

– Vid arbetsskada betalas 20 procent extra ut.

Josefine Nilsson säger att det som märks för stunden är ju pengarna som betalas ut här och nu, men på lång sikt påverkas även pensionen eftersom AFA betalar in premien när du är sjukskriven.

– På fora.se kan du kolla att arbetsgivaren betalat in tjänstepensionen. Där kan du också göra ett aktivt val hur pengarna ska förvaltas. Vi rekommenderar Folksam-LO pension.

– Målarna får en extra pensionspremie inbetalad. Så titta efter två rader. En för det allmänna och en för det facket förhandlat fram. Det ger en extra procent direkt när man börjar jobba till skillnad från den allmänna som betalas från du fyllt 25 år.

Lista: Josefines bästa försäkringstips

 • Anmäl till Afa Försäkring om du gör illa dig på jobbet – då kan du få ersättning för förlorad arbetsförtjänst.
 • Om du får ärr av jobbskadan kan du ansöka om ersättning från Afa Försäkring inom ett år.
 • Från dag 15 av sjukskrivningen får du 80 procent av lönen från Försäkringskassan. Ansök hos Afa Försäkring för att få ytterligare tio procent av lönen. Detta kan även sökas retroaktivt.
 • De extra tio procenten från Afa Försäkring kan även sökas vid sjukdom och föräldraledighet.
 • Vid arbetsskada betalas 20 procent extra ut.
 • Afa Försäkring betalar in pensionspremien när du är sjukskriven. Kontrollera att din pension betalas in på Mina sidor på fora.se. Där kan du även välja hur pensionspengarna ska förvaltas. Folksam-LO pension rekommenderas.
 • Kontrollera även att du får Målarnas extra pensionspremie inbetald. Denna extra premie har förbundet förhandlat fram, och startar direkt när man börjar jobba – till skillnad från den allmänna pensionen som börjar betalas in först när man fyllt 25.