Josefine Nilsson

Josefine Nilsson är Årets för­säk­rings­in­for­ma­tör: ”Det handlar om pengar du har rätt till”

Nyheter

Bolaget AFA Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter och drivs utan utdelning till ägarna.

Försäkringarna som finns inom det kollektiva avtalet handlar om: 

 • Pension
 • Dödsfall
 • Arbetsskada
 • Sjukdom
 • Föräldraledighet

Josefines försäkringstips till målare:

 • Skadad på jobbet: Anmäl till Afa Försäkring om du gör illa dig på jobbet – då kan du få ersättning för förlorad arbetsförtjänst.
 • Ärr av jobbskadan: Om du får ärr av jobbskadan kan du ansöka om ersättning från Afa Försäkring inom ett år.
 • Sjukskriven länge: Från dag 15 av sjukskrivningen får du 80 procent av lönen från Försäkringskassan. Ansök hos Afa Försäkring för att få ytterligare tio procent av lönen. Detta kan även sökas retroaktivt.
 • Sjukdom och föräldraledighet: De extra tio procenten från Afa Försäkring kan även sökas vid sjukdom och föräldraledighet.
 • Arbetsskada: Vid arbetsskada betalas 20 procent extra ut.
 • Pension: Afa Försäkring betalar in pensionspremien när du är sjukskriven. Kontrollera att din pension betalas in på Mina sidor på fora.se. Där kan du även välja hur pensionspengarna ska förvaltas. Folksam-LO pension rekommenderas.
 • Extra pensionspremie: Kontrollera även att du får Målarnas extra pensionspremie inbetald. Denna extra premie har förbundet förhandlat fram, och startar direkt när man börjar jobba – till skillnad från den allmänna pensionen som börjar betalas in först när man fyllt 25.

– Om du gör illa dig på jobbet och måste åka in akut ska du göra anmälan till Afa så får du ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Om skadan gör att du får ärr kan du skicka in till AFA inom ett år för ersättning, säger försäkringsinformatören Josefine Nilsson.

Hon betonar att även små saker kan ge långvariga problem – och att det inte finns någon anledning att pressa sig iväg till jobbet innan man är återställd. Försäkringarna täcker nämligen förlorad inkomst.