Patrik Andersson har i flera veckor målat fönstersmyg. Holmlunds Måleri har uppdraget att byta ut samtliga fönster åt en bostadsrättsförening i Skellefteå. Det är ett jobb som kommer att ta flera veckor till innan allt är klart. 

– Lite enformigt att bara måla fönstersmyg just nu, men det är ett jobb som är anpassat för mig, säger Patrik.

Målaryrket sliter hårt på kroppen och skadade knän lider flera av. Patrik har jobbat i branschen sedan början av 1990-talet. Artros började han känna av för cirka tolv år sedan.

Till slut blev det outhärdligt och en operation var ett faktum. Eller två. Första knäbytet var 2016 och det andra för ett och ett halvt år sedan.

Jag kan stå på knäna, men det blir surt sen. Jag måste käka extra mycket värktabletter.

Patrik Andersson, målare

– Efter den senaste operationen trodde jag inte att jag skulle kunna återgå till målaryrket. Men efter en riktig jobbig och lång rehabilitering var jag tillbaka, säger han.

Holmlunds Måleri har varit Patriks arbetsgivare efter den första operationen.

Arbetsförmedlingen kontaktade Galaxen bygg och de tillsammans såg till att Patrik fick en visstidsanställning. Arbetsgivaren ska anpassa arbetsuppgifterna och får en kompensation i form av ett lönebidrag.

Nyligen har Patriks anställning förlängts till oktober i nästa år. 

– Hittills har firman lyckats hålla mig med jobb vilket är suveränt bra. Firman ska ha kredit för det, säger Patrik.

Patrik Andersson
Patrik är 52 år och hoppas få fortsätta med målaryrket länge till. Men han tror inte att han någonsin kan jobba fullt ut igen.

Patrik har svårt att stå under längre stunder och ska undvika att gå ner på knän. Därför ska han avstå från tapetsering.

– Jag kan stå på knäna, men det blir surt sen. Jag måste käka extra mycket värktabletter. 

Enklare målningsuppdrag funkar däremot bra. Sedan han fick hjälpmedel, en höj-och sänkbar pall med hjul, belastar jobbet knäna ännu mindre. En ryggklinik i Sundsvall, som hjälpt Patrik med rehabilitering, tipsade om den. 

– Jag kan sitta på pallen och nå långt ner utan att behöva gå ner på knä. Dessutom kan jag rulla efter väggen, om det behövs, säger han.
Även att stå i en skylift och måla utvändigt funkar, tycker Patrik.

– På såna jobb är man ofta fler och någon annan får måla ytorna längre ner.

Utöver de anpassade arbetsuppgifterna slutar Patrik en timme tidigare tre dagar i veckan för att träna. 

– Jag behöver hela kroppen så träning betyder väldigt mycket.

Patrik är 52 år och hoppas få fortsätta med målaryrket länge till. Men han tror inte att han någonsin kan jobba fullt ut igen. 

– Jag hoppas få någon typ av bidrag så att jag kan vara mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Man måste försöka se förbi hindren och det gör både han och arbetsgivaren.

Thony Pettersson, handläggare på Galaxen bygg

Om Galaxen inte funnits tror Patrik att han tvingats omskola sig eller hitta något helt annat jobb.

– Jag har dock ingen aning om vad eller i vilken bransch. Jag har aldrig haft några tankar på något annat. 

Holmlunds Måleri har två anställda via Galaxen bygg.

Stefan Linder är delägare och tycker att som arbetsgivare ska man prova och ge chansen till den som har funktionsnedsättning.

– Patrik vill hemskt gärna försöka men det kan vara ganska svårt att hitta lämpliga jobb åt honom. Om vi varit ett mindre företag så hade det nog inte funkat, säger Stefan Linder.

Thony Pettersson är handläggare på Galaxen bygg och har följt Patrik Andersson sedan första knäoperationen. 

– Jag tycker att i Patriks fall har det gått väldigt bra. Man måste försöka se förbi hindren och det gör både han och arbetsgivaren.

Målet för alla som får hjälp via Galaxen bygg är att de ska klara av yrkeslivet utan stöd.

– Många har multisskador så väldigt många blir kvar i flera år i de anpassade anställningarna med stöd från Arbetsförmedlingen, säger han.

Fakta: Galaxen bygg

Galaxen bygg är ett icke vinstdrivande företag som ägs gemensamt av Bravida, Byggföretagen, Måleriföretagen I Sverige, JM, NCC, Peab och Skanska.

Uppgiften är att hitta möjligheterna till anpassade anställningar för de med funktionsnedsättning med bakgrund i byggsektorn. 

Arbetsförmedlingen beviljar lönebidrag som oftast ett år i taget. Efter fyra år kan Arbetsförmedlingen göra en bedömning att nedsatta arbetsförmågan är bestående och fortsätta bevilja lönebidrag till arbetsgivaren under en lägre tid.

Enbart företaget med kollektivavtal är aktuella. Enligt Galaxen bygg får runt 500 personer hjälp till anpassad anställning varje år. 

Företagets uppdrag är också rekrytering av nyanlända och långtidsarbetslösa till byggbranschen samt samverka för att öka kunskaperna om arbetsmiljö och hälsa i byggbranschen.