Bakgrunden är att förbundet sedan april i år fört diskussioner och lokal förhandling med företaget, för att få dem att skriva på en hängavtalsförbindelse på Larm- och Säkerhetsteknikavtalet, gällande arbetarna på företaget.

Företaget har sedan tidigare ett tjänstemannaavtal som Elektrikerförbundet inte anser är tillämpligt på sina medlemmar.

– Arbetsuppgifter som att installera larm hemma hos privatpersoner anser vi är arbetare-uppgifter, inte tjänstemannauppgifter. Och vi tycker att företag som är i branschen ska ha kollektivavtal för att det ger sund konkurrens och lika villkor för företagen. Och en trygghet för de anställda, säger Peter Hjortskog, ombudsman vid Elektrikernas region Väst.

Företaget har dock vägrat att teckna kollektivavtal med Elektrikerförbundet, vilket enligt Peter Hjortskog är tvärt emot medlemmarnas vilja. 

– Vårt främsta syfte är att teckna avtal på företag där vi har medlemmar, vi har en skyldighet att köra den här processen. Det här är de rutiner vi har när ett företag vägrar att teckna avtal, då måste vi gå vidare. 

Nu varslar alltså förbundet om blockad och total arbetsnedläggelse vid Hometec Security Gbg AB gällande all verksamhet inom avtalsområdet. 

Att allt arbete förklaras i blockad innebär att ingen tillåts att utföra blockerat arbete eller på något annat sätt befatta sig med företagets verksamhet, råvaror, produkter med mera, vare sig det sker inom eller utanför företaget.

Stridsåtgärderna träder i kraft den 2020-09-03, klockan 06.00.