Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till Sveriges radio att LO-kongressen som ägde rum tidigare i sommar innebar en nystart i LO.

– Vi får en transparens och inflytande i förhandlingarna, säger han bland annat.

Det var strax före jul som fem LO-förbund hoppade av förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om arbetsrätten: Seko, Byggnads, Fastighets, Målarna – och Kommunal.

Nu låter alltså LO:s största förbund, Kommunal, meddela att de återinträder i förhandlingarna.

Vi går inte in i de här förhandlingarna för att förlora med 10-1 utan här ska vi minst spela oavgjort.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal

Men, det är med ett förbehåll. Enligt Sveriges radio är förutsättningen att LO på det extrainsatta representantskapsmötet som sker nu på fredag fattar ett beslut som begränsar förhandlingarna.

Bland annat på så sätt att LO inte ska medverka till att förändra reglerna om saklig grund för uppsägning 

Tobias Baudin, ordförande Kommunal

Tobias Baudin säger till Sveriges radio att Kommunal kan tänka sig att diskutera turordningsreglerna men målet är att avskaffa anställningsformen allmän visstid och göra anställningar tryggare.

– Det är en omstart som vi går in i nu så på det sättet börjar vi med ett blankt papper. En sak är tydlig, vi går inte in i de här förhandlingarna för att förlora med 10-1 utan här ska vi minst spela oavgjort, säger Baudin till Sveriges radio.

Den sista september ska partsförhandlingarna ha ett resultat för att inte regeringen och samarbetspartierna ska gå vidare med att ändra arbetsrätten genom lagstiftning.