LO och ABF ligger bakom antologin ”Det feministiska löftet”. Bland skribenterna återfinns en rad tongivande debattörer inom arbetarrörelsen, till exempel tidigare utrikesminister Margot Wallström.

– Inom arbetarrörelsen pratar vi ofta om ”det fackliga löftet” – att vi håller ihop för att gemensamt skapa bättre villkor. För oss är det feministiska löftet ett arv från tidigare jämställdhetskamper, men också ett handslag mellan arbetarrörelsens olika grenar och enskilda kvinnor och män. Alla ska ha rätt till ett bra liv på samma villkor, sa Berit Müllerström, som var LO:s andre vice ordförande då boken släpptes i våras.

För oss är det feministiska löftet ett arv från tidigare jämställdhetskamper, men också ett handslag mellan arbetarrörelsens olika grenar och enskilda kvinnor och män.

Berit Müllerström, LO:s tidigare andre vice ordförande

– Det feministiska löftet är ett bidrag till en progressiv idédebatt för ett bättre samhälle. Skribenterna lyfter nya perspektiv som inte synts så ofta i den feministiska debatten inom arbetarrörelsen tidigare. Boken är ett underlag till diskussioner om hur vi tillsammans kan nå jämställdhet, säger Ewa Lantz, tf förbundssekreterare för ABF.

I de olika kapitlen förs djupdykningar i olika politikområden för att testa vad samhället kan vinna på en feministisk politik.

Josefin Johansson inleder sitt avsnitt med orden ”Avskaffa penistillägget!” när hon skriver om inkomstklyftorrna.

Andra skribenter är Margot Wallström, Diana Mulinari, Therese Gouvelin, Helén Pettersson, Monica Widman Lundmark, Talla Alkurdi, Tapio Salonen, Carina Ohlsson, Johanna Rickne, Olle Folke, Marie Linder, Johan Lindholm och Jytte Guteland.

Boken finns att beställa i  ABF:s webbutik samt från andra välsorterade bokförsäljningssajter.

Boken Det feministiska löftet
Det feministiska löftet
Antologi

Förlag: ABF

Medverkande bl.a: Margot Wallström, Diana Mulinari, Therese Guovelin, Helén Pettersson, Monica Widman Lundmark, Josefin Johansson