Ett Stockholmsbaserat företag som bland annat städar och river på byggarbetsplatser har nyligen dömts i Södertörns tingsrätt.

Silhuetten av en person i slutet av en gångtunnel

Brott i byggbranschen och arbetslivet

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Nyheter

Detta efter att det visade sig att bland företagets anställda var det 21 personer som saknade giltiga arbetstillstånd.

Den berörda företagaren fick villkorlig dom, och företaget i sig dömdes till att betala 1,5 miljoner kronor i särskild avgift för att ha brutit mot regelverket.

Polisen misstänker samtidigt att det finns ett stort mörkertal för brottslighet som involverar arbetskraft utan arbetstillstånd.

– Det handlar ofta om personer eller oseriösa företag som tar hit människor från andra länder och utnyttjar dem. De som jobbar får väldigt låga ersättningar och det är stora pengar i detta. Det är inte ovanligt att företag som utreds har kopplingar till organiserad brottslighet, säger Erik Melin, förundersökningsledare vid gränspolisen i region Stockholm, i ett uttalande.

Regeringsuppdrag mot fusk i arbetslivet

Gränspolisen i region Stockholm genomför årligen ett stort antal arbetsplatskontroller i regionen. Bland annat för att kontrollera att de som arbetar har arbetstillstånd.

Arbetsplatskontroller är ett av flera områden som gränspolisen prioriterar och aktivt jobbar med. Kontrollerna sker bland annat inom det som kallas myndighetsgemensamma kontroller mot fusk i arbetslivet.

Det är ett uppdrag som regeringen har gett Polismyndigheten och sju andra myndigheter i syfte att fram gemensamma kontrollmetoder för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Källa: Polisen.se