Det här är den tredje boken i Tony Johanssons kriminalserie om journalisten Erik Larsson och polisen My Englund. Precis som i de tidigare två böckerna i serien är samhällskritiken ett bärande inslag.

Tony Johansson är tidigare ledarskribent och krönikör på den röda planhalvan. Det är ett engagemang som märks i hans böcker. Han är dock inte sen att rikta kritiken mot regeringar av alla färger.

Kuriosa i sammanhanget är författarens släktskap med den nuvarande socialdemokratiske justitieministern, Morgan Johansson. De är bröder.   

I den första boken i serien, ”Den tredje passageraren”, rörde sig handlingen kring Egyptenavvisningarna, den av Kalla Fakta uppmärksammade händelsen där Sveriges regering lät avvisa två terrormisstänkta egyptier från Bromma 2001, i vad som antogs vara en operation ledd av den amerikanska underrättelsetjänsten. 

Även i denna bok vänder Johansson till viss del på de traditionella styrkeförhållandena mellan män och kvinnor.

Anna Norling

Den andra boken, ”Smugglaren”, handlade om flyktingkrisen 2015 och om den svenska migrationspolitiken, som Johansson inte döljer att han ser vissa problem med. 

I denna tredje del i serien är ämnet den svenska vapenexporten, och inkluderar såväl det konkret problematiska som det skenheliga kring denna. 

Även i denna bok vänder Johansson till viss del på de traditionella styrkeförhållandena mellan män och kvinnor. Det är många starka kvinnor i serien om Erik Larsson och My Englund. 

Men det är inte präktigt, inte torrt. Det är rappt skrivet, det finns en story som håller – och det är spännande. Så missa inte ”Källa X” av Tony Johansson. 

Missa inte heller att de två första böckerna i serien, ”Den tredje passageraren” och ”Smugglaren”, finns som ljudböcker, inlästa av den rutinerade Reine Brynolfsson. 

Omslaget till boken "Källa X"
Källa X

Av: Tony Johnansson

Utgiven: 2020-06-10

Förlag: Lind Co