Många såg SVT:s Agenda och den partiledardebatt som genomfördes den 11 oktober. Lika många har säkerligen byggt upp sin uppfattning om de svar som kom från respektive partiledare. 

Den som gått igenom tittarundersökningarna som vinnare är Jonas Sjöstedt (V). 

I andra änden landade Stefan Löfven (S) som var tredje sämst. 

Vad skuldfrågan landar i är Lagen om anställningsskydd, där man på något sätt försöker lägga skulden på Vänsterpartiet – fastän det egentligen är överenskommelsen i och med Januari-avtalet som ligger till grund för den undersökning och granskning som ser ut att bli verklighet.

Problemet är dock inte Vänsterpartiet – utan Socialdemokraterna.

Det som saknas till detta är om facken och arbetsgivarsidans förhandlingar strandar för gott och dörren stängs mellan parterna. 

I dagsläget är dörren öppen.

LO-borgen i Stockholm, med ett förstoringsglas som domar in på ordet "Las" monterat över

Frågan om förändringar i Las

Slutbud om LAS ligger nu på LO:s bord

Nyheter

Men det betyder inte att det förblir så. 

Vi kan få se en av de största förändringarna och, enligt arbetstagarna, den största försämringen av arbetsrätten sedan den infördes under början av 70-talet, med nuvarande form fastställd 1982. 

Vad som kan verkas underligt är att det skulle vara vänsterns fel att det nu blivit ett ”himla liv” om hela denna sak.

Enligt statsministern är detta dokument och utredning endast ett utkast som är ”obalanserat” och som måste balanseras innan det kan antas till lagförslag för riksdagen att godkänna eller avslå.

Problemet är dock inte Vänsterpartiet – utan Socialdemokraterna. 

Man har målat in sig i ett hörn med detta och från vad det lät så vill man dryga ut till nästa val för att undkomma att ens behöva ta upp frågan om arbetstagarnas säkerhet och anställningstrygghet. 

Detta går inte hand i hand när man ser på verkligheten, där väljarna tappar förtroendet som redan från början var lågt.

Det vore rena självmordet för statsministern och den ledande styrelsen i Socialdemokraterna om denna utredning skulle antas som ny lag i LAS. 

Frågan om förändringar i Las

Mikael Johansson: ”Okunniga politiker hotar den svenska modellen”

Ledare

Jonas Sjöstedt var ganska tydlig om att detta är ett självmord att genomföra. 

Han vill rädda statsministern och offentligt vill inte Stefan Löfven räddas, utan försöker att hålla sig stilla i den allt mer blåsande vinden – samtidigt som han vill behålla förtroendet från sina väljare.

Detta går inte hand i hand när man ser på verkligheten, där väljarna tappar förtroendet som redan från början var lågt.

Många ser inte S som det naturliga valet eftersom frågorna fokuseras på fel håll, och på många rätt som Stefan Löfven gav i debatten blir det ändå att folk inte tror på honom. 

Han har inte den respekten en partiledare behöver med sig. 

Om man tittar bakåt i tiden med de avtal och överenskommelser som man kommit till efter valet 2014 är det lika tydligt idag att S har avtal man ska följa, men som man inte vill genomföra officiellt eftersom det är skadligt för partiet.

Antingen driver man igenom utredningens förslag, som förkastas av arbetstagarorganisationerna, eller så går man emot Januariavtalet.

Det har blivit ett enda jidder av fram- och tillbakagångar som inte har det raka svar som Ulf Kristersson (M) många gånger önskar från den nuvarande regeringen. 

Det är klart att alternativet hade varit så mycket värre. Tror många. 

Nu kvarstår dock fakta. 

Antingen driver man igenom utredningens förslag, som förkastas av arbetstagarorganisationerna, eller så går man emot Januariavtalet, vilket kommer frambringa en missförtroendeomröstning.

Skillnaden är dock att man i det första fallet sviker arbetarna, medan man i det andra fallet står på deras sida. 

Dags att välja det enda rätta.

Anonym