Linda-Li Käld, förhandlare för lackerarna, och Peter Sjöstrand, chefsförhandlare hos Målarna.

Peter Sjöstrand i en korridor, med en ikon för Avtal2020 monterat över

Målarnas viktigaste krav: ”Beredda att ta från löneutrymmet”

Avtal 2020

– Jag har tvisteförhandlat i omkring elva år och har med det vana av förhandlingar. Jag har också varit en del av förhandlingsdelegationen i avtalsförhandlingarna för måleriavtalet. Utifrån de två delarna är jag redo att ta ansvar för avtalsförhandlingarna på lackområdet, säger Linda-Li Käld.

Avtalet för lackerarna går ut den sista november, efter att ha flyttats fram när coronapandemin slog till i våras.

– Det är tyvärr tråkigt att arbetsgivarsidan aktivt använder coronapandemin för att försämra för arbetstagarna. Jag hoppas att arbetsgivarsidan på lackområdet inte använder pandemin som ett slagträ för att försämra lön- och avtalsvillkor för landets lackerare.

Jag hoppas att arbetsgivarsidan på lackområdet inte använder pandemin som ett slagträ för att försämra lön- och avtalsvillkor för landets lackerare.

Linda-Li Käld, ansvarig förhandlare för lackavtalet

När Linda-Li Käld får frågan om vilka tre områden som står överst på listan bland kraven så svarar hon:

  • Lön
  • Pension
  • Arbetsmiljö

– Högre lön vill de flesta alltid ha – att få så bra betalt som möjligt för den tid man faktiskt säljer. Och dessutom ha möjlighet att hålla sig frisk fram till pensionen och få en ersättning man kan leva på då. Därför är det de tre viktigaste punkterna.

– När det gäller lön så menar vi att man måste kunna leva på sin lön. Och det innebär att när du har betalat din mat, din bil, ditt bolån eller hyra och annat nödvändigt så ska du ha pengar kvar att leva för också.

En annan fråga som varit uppe i tidigare förhandlingar, och troligen kommer upp nu, är förläggningen av arbetstiden. I lackavtalet finns inget nattarbete.

– Vi har gjort undersökningar bland medlemmarna och där kan man säga att nej till nattarbete är ett glasklart besked, säger Linda-Li Käld.

När du har betalat din mat, din bil, ditt bolån eller hyra och annat nödvändigt så ska du ha pengar kvar att leva för också.

Linda-Li Käld, ansvarig förhandlare för lackavtalet (Foto: Rickard Kilström)

Vid avtalsförhandlingarna 2016 fick Målarna, som första förbund, i kollektivavtalet för måleriyrket igenom att gravida som går hem med graviditetspenning likställs med att vara föräldraledig – och därmed omfattas av lagen om anställningsskydd.

Det innebär att uppsägningstiden inte börjar gälla förrän arbetstagaren är tillbaka på jobbet. 

Där nådde man inte ända fram i lackavtalet. Linda-Li Käld vill nu trycka på för att få samma villkor för lackerarna.

– Det känns viktigt, inte minst för att andelen kvinnor i branschen ökar. I åldern under 25 år är 27 procent kvinnor och tittar man på samtliga medlemmar i lackbranschen så är det i dag 13 procent kvinnor.

Är du rädd för att hamna i ett konfliktläge under förhandlingarna?

– Inte alls.

Linda-Li Käld

  • Ålder: 40 år
  • Bor: Tullinge i Botkyrka
  • Intressen: Trädgård, odling, filmnörd (har egen biosalong i källaren)
  • Kör: Citroen
  • Äter helst: En grillad köttbit med bea och grönsaker
  • Dricker helst: Kaffe
  • Läser: Mest faktaböcker
  • Lyssnar på: Trädgårdspoddar, hårdrock och svensk reggae
  • Tittar på: Skräckfilmer