Strejken inleds den 13 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel före dess.

Lackbranschen

“Vi menar att man måste kunna leva på sin lön”

Avtal 2020

Orsaken till strejkvarslet är enligt Handels att motparten, arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, inte vill höja lönerna för anställda inom handelsbranschen i nivå med andra branscher, även de med de allra lägsta lönerna.  

– Nu varslar vi om strejk för jämställdheten. Den här striden tar vi för att alla som jobbar inom handeln ska få samma löneökningar som anställda i andra branscher. Även de med lägst lön. Det handlar om rättvisa och lika villkor. Det handlar om att man ska kunna leva på sin lön och få ersättning för det jobb man utför. Även i en pandemi, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels i ett pressmeddelande.  

Arbetsgivarparten har enligt facket inte heller tillmötesgått Handels krav på tryggare anställningar.  

Totalt omfattas omkring 187 000 anställda av avtalen för lager, e-handel och detaljhandel.