Mårten Petersson kommer cyklande mellan hyreshusen i stadsdelen Österäng i Kristianstad. I kärran på släp har han med sig färg och verktyg. 

– Vi har omklädningsrum och lunchrum i området så det är nära till jobbet, säger han med ett leende. 

– Men om vi behöver mycket material, anlitar vi naturligtvis ett budföretag, tillägger han.

Träden har börjat skifta i gult i höstsolen. Enstaka hyresgäster kommer och går mellan husen. I rabatterna blommar fortfarande dahliorna. Grönytor och fastigheter är välskötta.

– Österäng är ett lugnt område. Visst har vi problem med klotter ibland, men då ser vi till att ta bort det direkt. Vi har sanering i egen regi, säger han och parkerar cykeln utanför en marklägenhet som han håller på att renovera. 

I privata måleriföretag tullas det ibland på säkerheten av ekonomiska skäl. Så är det inte hos oss.

Jonas Hansson

En ny hyresgäst ska flytta in om några veckor, men det är gott om tid att bli klar med arbetet. Samtliga 15 målare har möjlighet att gå på ackord. Av dem har tio valt att göra det. 

Det bästa med att vara anställd av ett bostadsbolag är tryggheten, menar Mårten. Målarna har jobb året om och blir aldrig arbetslösa under vintern.

En annan fördel är att hyresgästerna känner dem och har förtroende.

Han sätter igång med att spackla en av väggarna. Efter en stund tittar den nya hyresgästen Inger Larsson in på besök.

– När tror du målningen är klar och hur blir det med städningen efteråt? Undrar hon.

Mårten tar sig tid att prata en stund. Den personliga kontakten är viktig när man arbetar i någon annans hem.

Sussie Wivallius målar köksinredning och fönster i en nyrenoverad lägenhet i ett K-märkt hus på Västra Vallgatan i Kristianstad.

Han har varit anställd som målare åt AB Kristanstadsbyggen i 18 år och trivs utmärkt. Jobbet är omväxlande. Utvändiga renoveringar under sommaren och invändiga vintertid. 

Robin Törnborg och Malin Melin på en stegpall framför ett utrustningsförråd

På arbetsplatsen

Let’s Paint: Ett modernt företag som utmanar branschen

Reportage

Men i år har det blivit en del förändringar på grund av coronapandemin. Arbete i bebodda lägenheter har fått planeras om. Istället har målarna fått jobba i tomma lägenheter eller utvändigt. 

Mårten har aldrig blivit utsatt för hot eller våld. Men för en tid sedan mötte han en drogpåverkad person som skrek åt honom. Då gjorde han en tillbudsrapportering.

– ABK har handläggare som jobbar med sociala frågor och tar tag i det, säger han.

Mårten är skyddsombud och MB-ombud. Dessutom sitter han med i ABK:s bolagsstyrelse som facklig representant. Det ger honom god inblick i vilka projekt som är på gång och hur förvaltningen planeras.

ABK ansvarar för 9 200 lägenheter i kommunen.

– Renoveringsbehovet är stort. Det avsätts betydande resurser varje år till fastighetsunderhåll. Det är framförallt stambyten och badrum som håller på att åtgärdas, berättar Mårten Petersson.

I centrala Kristianstad kommer några målare cyklandes för att äta lunch i en källarlokal. Sussie Wivallius är handledare åt lärlingen Josefine Grenebrant.

Genom att rolla ut spacklet på väggarna så skonar Mårten Petersson sina handleder och minskar risken för arbetsskador.

Sussie Wivallius målar köksluckor i en nyrenoverad lägenhet i ett K-märkt hus på Västra Vallgatan i Kristianstad.

Sussie jobbade tidigare åt en privat målerifirma i Hudiksvall, men tycker hon fått det mycket bättre som anställd i ABK. 

Tomas Svensson står bland sin utrustning

På arbetsplatsen

Tomas målar i ökända området: ”De är inte farliga”

Reportage

– Förr fick jag byta om till arbetskläder hemma innan jag åkte till jobbet och under vinterhalvåret blev jag uppsagd. Nu har jag arbete året runt och vi har fräscha omklädningsrum för kvinnor och tvättmaskin. Det uppskattar jag, säger hon.

Jörgen Winberg håller med:

– Att tvätta arbetskläderna hemma sliter hårt på tvättmaskinen, säger han.

Arbetsgivaren betalar arbetskläderna. Men för kvinnor i måleribranschen är det många gånger ett problem att hitta arbetskläder i rätt storlek. De måste själva försöka hitta kläder som passar och det är inte alltid så lätt.

En annan skillnad mot att arbeta som anställd i ABK är att målarna har ett eget ansvar, menar Sussie.

– Det tog lite tid att lära sig. I början missade jag att informera hyresgäster och andra hantverkare, minns hon.

Jonas Hansson tycker också att det finns många fördelar med att arbeta i ett kommunalt bostadsbolag.

– I privata måleriföretag tullas det ibland på säkerheten av ekonomiska skäl. Så är det inte hos oss, säger han.

En nära och god kontakt med hyresgästerna är viktig när det är dags för renovering. Inger Larsson tittar in och ser fram emot inflyttningen om några veckor.

Mårten Petersson trivs med att jobba på Österäng. Anställningstryggheten med jobb året runt är en klar fördel.

Målarna känner att ABK värnar om dem som anställda. De har fria verktyg och får ett friskvårdsbidrag på 5 000 kronor per år. Dessutom får de en enklare frukost betald av arbetsgivaren. 

Målare invid en firmabil

På arbetsplatsen

Gemensam planering är grunden till bra arbetsmiljö

Reportage

ABK förvaltar även lägenheter i andra delar av kommunen. I Tollarp håller Peter Eriksson, Christopher Stjärnberg och lärlingen Linus Nilsson på att renovera fasader på ett äldreboende.

Det är årets sista utvändiga arbete. Snart börjar höstregnen dra in över Skåne. 

Målarna har bara gott att säga om sin arbetsgivare. Christopher Stjärnberg hade det tufft en period tidigare och blev sjukskriven för utmattningsdepression.

– Jag fick väldigt bra stöd av arbetsgivaren och har kunnat komma tillbaka till mitt arbete i min egen takt. Först på 25 procent, sedan på halvtid och nu jobbar jag heltid igen, säger han.

Peter Eriksson har jobbat 18 år i privata målerifirmor och 15 år i ABK.

– När man har det bra är det lätt att bli bortskämd, men även om vi jobbar i ett kommunalt bolag, måste vi vara medvetna om att vi är konkurrensutsatta och inte ta något för givet. Därför tycker jag det är viktigt att jobba på ackord, säger han.

Vd:n Henrik Strand och måleriansvarige Andreas Johansson är ett radarpar i ABK. De värdesätter att ha egen personal som har nära kontakt med hyresgästerna.

I bostadsområdet Österäng där Mårten Petersson arbetar har han nära till expedition, lunchrum och omklädningsrum.

ABK har cirka 200 anställda. Av dem är ett 80-tal fastighetsskötare, ett 20-tal snickare och ett 20-tal målare inklusive administrativ personal.

– Eftersom vi som arbetsgivare är ett bostadsbolag och inte ett måleriföretag, har vi hängavtal med Målareförbundet, säger Andreas Johansson, ansvarig för måleriverksamheten.

Henrik Strand, vd för ABK, tycker det är bra att ha egen personal.

– Det underlättar vår planering. Vi anlitar även externa firmor, men det är känsligt vid konjunktursvängningar, säger han. 

– Med egen personal har vi kontroll på verksamheten. Våra duktiga målare bidrar till nöjda hyresgäster. 

Under 1980–90-talet började bostadsbolagen lägga ut renovering på entreprenad och de egna målarna blev färre, berättar Conny Andersson, ombudsman på Målareförbundet.

– Men trenden har vänt. Nu har flera bostadsbolag börjat anställa målare igen för att sköta det löpande underhållet, säger han.

Idag har Målareförbundet 103 aktiva avtal med kommunala och privata bostadsbolag. Av dem är 71 avtal via Fastigo, Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation. Ett fåtal av avtalen är hängavtal.

Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg

– Som målare i ABK får vi ta mer ansvar. Det är många parter som ska informeras, säger Sussie Wivallius.

– Med eget ansvar har vi kontroll på arbetet. Vi har god kontakt med hyresgäster och andra hantverkare, säger Peter Eriksson.

– Vi har en till två månaders framförhållning i arbetet och sköter budningen själva, säger mb – och skyddsombudet Mårten Petersson.

– Att renovera lägenheter ger bra variation i arbetet. Nu upphör snart corona-restriktionerna och vi kan börja måla i bebodda lägenheter igen, säger Josefine Grenebrant.

– En del bostadsföretag tror att det blir billigare att anlita privata måleriföretag. Men det ger inte samma trygghet för hyresgästerna, säger Jonas Hansson.

– Privata måleriföretag bygger inte alltid ställningar när de ska renovera för de tycker det kostar för mycket, säger Jörgen Winberg.

– Vår ambition är att bygga 200 lägenheter per år, säger Henrik Strand, VD för Kristianstadsbyggen.

Personalomsättningen är låg i ABK. Göran Nordh är en dem som har längst anställningstid med sina 20 år.

– Jag blev erbjuden psykologhjälp av min arbetsgivare när jag var sjukskriven för utmattningsdepression. Men jag ville klara mig själv och tackade därför nej, säger Christoffer Stjärnberg.

– Renoveringsbehovet är stort och vi behöver fler målare till ABK, säger Andreas Johansson, arbetsledare för måleriverksamheten.