Att Avd 6:s ombudsman Janni Lokka hörde utav sig till tidningen berodde på det kuvert som anlände till avdelningen ifrån Finland.

Max och Saga

Max var solidarisk medlem i 22 år

Insänt

Där skrevs ett stort tack till Målareförbundets tidigare ombudsman Curt Holmbäck, från målaren Max Storgård.

Curt var ombudsman i Västerås fram till 1983, då han bytte stol till vice direktör på Gunnarssons måleri i Eskilstuna med över hundra målare i företaget.

Janni och undertecknad träffade Curt, som fortfarande bor i Västerås med utsikt över Mälaren. På väggen i hallen hänger ett Vasalopps-diplom med tiden fem och tjugofem – inte dåligt!

I hans egna arkiv hittar vi massor av tidningsartiklar om ombudsmannen Holmbäck, som retade upp Målarmästarna i Västmanland så till den milda grad med skadestånd att de kallade honom för ”Skadestånds-konduktören”.

Curt Holmbäck och Jani Lokka tittar i papper

Curt Holmbäck berättar för nuvarande ombudsman Jani Lokka om svunna tider då Holmbäck kallades skadeståndskonduktören av Målarmästarna.

En gammal gruppbild från Mimer, med Curt Holmbäck ståendes längst till höger.

Som facklig var Holmbäck bestämd när han gick till förhandling för Målarna, och förlorade aldrig ett skiljedomsärende. Numera är han pensionär och jobbar åt organisationen Smile, som hjälper barn med gomspalt i utvecklingsländer.

Innan Corona var Curt på väg till nästa resa åt hjälporganisationen, men allt är inställt för hjälparbetare utan läkarkunskap.

Istället bidrar Curt själv till flera olika projekt. Bland annat med lärare från USA, som lär Ugandiska kvinnor att läsa, skriva och räkna. Dessa kvinnor är intresserade av att öppna små företag med hjälp av biståndspengar, men utan läs- och skrivutbildning blir de lätt lurade i nästa steg på marknaden.

Utbildningskostnaden per kvinna är tre hundra kronor.

Ett mycket intressant besök hos en tidigare ombudsman vars gärning, tillsammans med Målareförbundet i Västmanland, gjorde att en medlem stannade kvar i facket tjugotvå år efter att han flyttat utomlands.

Vi säger hej då till Curt, som nu skall paddla kanot med en kompis ute på Mälaren.

Robert Ask