Pandemi, rasmotsättningar och beväpnade grupper som står öga mot öga. 

I morgon, tisdag, går ett allt mer polariserat USA till val. Både Trumpanhängare och Bidensupporters uppges frukta våldsamma sammandrabbningar efter valet.

Kongress 2019

Världens tre sista målarfack möts: ”Vi måste utkämpa samma strider”

Reportage

Inom fackföreningsrörelsen i USA börjar allt fler tala om att ta till det kraftigaste av alla vapen – generalstrejken – om Donald Trump felaktigt hävdar att han vunnit valet, skriver Arbetet Global

I flera opinionsundersökningar pekas utmanaren Joe Biden ut som segrare. 

Enligt en sammanställning av opinionsundersökningar som Financial Times gjort får Joe Biden 52 procent och Donald Trump 43 procent av rösterna. 

Men Donald Trump har flera gånger ifrågasatt röstningsprocessen och hanteringen av poströsterna.

Han har även uppgett att han kan komma att ifrågasätta en eventuell valförlust. 

Det har fått krafter inom den amerikanska fackföreningsrörelsen att mobilisera sig.

En lokal facklig federation i Rochester, New York, kräver att facket ska gå ut i generalstrejk om Donald Trump felaktigt utropar sig till segrare. 

Det skulle i sådana fall bli den första generalstrejken i USA sedan 1946.

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Nyheter

Federationen representerar 70 000 medlemmar och ingår i den stora centralorganisationen AFL-CIO som med sina 12,5 miljoner medlemmar brukar beskrivas som amerikanska LO.

Enligt den facklig federationen i Rochester finns det ett ”extremt hot” mot de demokratiska institutionerna och att det därför krävs ett kraftfullt motstånd från fackföreningsrörelsen. 

Uppmaningen har fått stöd från från fack i Rochester, Seattle och Massachusetts. 

Richard Trumka, som är ordförande för AFL-CIO, har svarat de lokala facken att de först och främst ska jobba för att Joe Biden ska få så många röster som möjligt. 

Om Donald Trump inte avgår frivilligt efter en eventuell förlust ska centralorganisationen därefter fatta beslut hur de ska gå vidare.

Ett uttalande från AFL-CIO:s verkställande utskott slår dock fast att organisationen kommer att agera om valprocessen inte går rätt till. 

”USA:s arbetare är redo och fast beslutna att försvara demokratin”, heter det i uttalandet.


Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet Global, som tillsammans med Målarnas facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.