Cristian Salinas i reflexjacka och hjälm utomhus

”Vi insåg att problemen var omfattande och drabbade fler yrkesgrupper än enbart målarna”, säger Målarnas RSO Cristian Salinas. (Bilden föreställer ett annat bygge)

Målarnas RSO Cristian Salinas var först på plats, tillsammans med RSO Lars Eriksson.

– Vi insåg att problemen var omfattade och drabbade fler yrkesgrupper än enbart målarna. Därför kontaktade vi Byggnads regionala skyddsombud för att göra en gemensam skyddsrond, säger han.

Cristian Salinas i reflexjacka och hjälm utomhus

Skyddsarbetet stärks i Målarettan: ”Jag ska vara spindeln i nätet”

Nyheter

Att komma in var till en början inga problem eftersom bygget inte hade något skalskydd, vilket i sig fick de utsända från facket att reagera.

När de frågade runt efter ID06 hade arbetarna inte fått något än eller glömt det hemma.

De regionala skyddsombuden fick inte komma in och göra skyddsrond. De ombads komma tillbaks en annan dag och boka tid i förväg.

– Men det vi såg var att personalutrymmena inte var städade, vilket är extra noga nu i coronatider, etableringen var väldigt liten. Om det finns sex sittplatser så blir det i coronatider tre – och att då få plats med 30 personer, det funkar ju inte. Vi såg redan på håll att deras ställningar var felaktiga, säger Cristian Salinas när han beskriver omständigheterna.

Folk känner sig osäkra. Det är tragiskt att man inte vågar stå upp för sin egen arbetsmiljö, men förståeligt.

Cristian Salinas, regionalt skyddsombud Målarna

Målarnas regionala skyddsombud försökte få ut arbetsplatsanvisning. Byggnads efterfrågade en underentreprenörslista. Det blev nobben på båda.

En samling personer i reflexvästar arbetar

Covid-19

Målaren Cristian Salinas bygger upp fält­sjuk­huset

Reportage

– Det är skillnad om man möter en arbetsgivare som säger att de tar ansvar för arbetsmiljön och vill ha en dialog, men när vi inte ens får utföra vårt uppdrag blir man misstänksam.

Byggnads regionala skyddsombud upplyste Arbetsmiljöverket om problematiken och även Skatteverket har larmats.

Bland målarna var det många som inte var medlemmar, och skyddsombuden märkte en tydlig rädsla för repressalier.

Gruppbild utomhus

Målarna stoppade arbetet på fem platser

Insänt

– Det är också en anledning för oss att ta hjälp av Byggnads som går på hela bygget istället för att en yrkesgrupp blir utpekad.

Det här är långt ifrån den enda arbetsplatsen med liknande problem kring såväl arbetsmiljö och andra lagvidrigheter. Men det är svårt för facket att agera när målarna inte vågar på grund av repressalier. 

– Folk känner sig osäkra. Det är tragiskt att man inte vågar stå upp för sin egen arbetsmiljö, men förståeligt.

Cristian Salinas berättar att de anställda riskerar straff som förflyttning till nån källarlokal, att få åka extra långt till arbetsplatsen eller till och med bli av med jobbet.