Lars Jonsson och Sven-Erik Östberg utanför ett lägenhetshus

Denna vecka träffar RSO Lars Jonsson och blivande RSO Sven-Erik Östberg målare från Boråsföretaget 7H Måleri. Idag är de på Ekebäckshöjd i Göteborg.

Idag gör regionala skyddsombudet Lars Jonsson och Sven-Erik Östberg, blivande RSO, ett besök på Ekebäckshöjd i Göteborg.

AF-gruppen bygger 90 nya lägenheter åt Stenas fastigheter.

En person sitter i ett fönster och tittar ut på En illustration av det nya coronaviruset

Covid-19

Hur har corona påverkat dig på jobbet? Berätta!

Nyheter

Men här ser det ut att vara ordning och reda. 

På 12:e våningen står Mohamad Hamid från Boråsföretaget 7H Måleri. Han rollar väggen grön. Kunden hade först beställt röd färg men ändrat sig, så han får rolla om hela väggen med ny kulör. 

Lars Jonsson, som varit RSO i över tio år, slår upp pärmen med checklistan. Arbetar Mohamad Hamid med bockar? Finns första hjälpen? Har han bra belysning när han jobbar? Finns det dammskydd? Arbetsskador?

Undan för undan betas listan av.

Mohamed, som kommer från Syrien, har varit yrkesmålare i 20 år och känner ibland av att han har ont i nacken.

Sven-Erik Östberg berättar hur viktigt det är att använda nackmolly. Ett annat alternativ är en väst med ett stadigt nackstöd.

Mohamad Hamid rollar en vägg

Mohamad Hamid kom från Syrien 2014. Efter att ha lärt sig svenska på SFI i två år har han jobbat som målare.

Lars Jonsson och Mohamad Hamid

Har du varit på någon hälsokontroll under dina två år på företaget? undrar Lars Jonsson. Nej, det har jag inte, svarar Mohamad Hamid. Lars Jonsson gör en anteckning i pärmen. Detta får han ta upp med arbetsgivaren.

– Jag ska fråga arbetsgivaren om jag får en nackmolly, säger Mohamed Hamid.

– Hur ofta byter du skor och knäskydd?, undrar Sven-Erik.

– Knäskydd behöver du byta varannan månad, och jag ser att dina skor är rejält slitna. De kan du kasta, säger han.

Mohamed Hamid tar av sig skor och strumpor. På ovansidan av båda fötterna har han en rodnad. 

– Det är när jag står på knä och arbetar, då skaver stålhättan och jag har fått ont, säger han.

Lars Jonsson tar av sig sin ena sko och räcker över den till Mohamed. Han stoppar in handen i skon och förvånas över att han inte känner någon hård kant där stålhättan börjar. 

– Såna här ska du ha, fortsätter Lars.

– Och säger arbetsgivaren att de är för dyra så säger du bara att du vill ha såna ändå. Det har du rätt till. Får du en inflammation i dina fötter blir du sjukskriven och då blir det dyrt för arbetsgivaren.

Mohamed Hamid har aldrig fått gå på någon hälsokontroll, trots att han jobbat över två år på 7H Måleri. Enligt avtalet ska alla anställda gå på en hälsokontroll.

Mohamad Hamids skadade fötter

Mohamad Hamid har fått rodnader på ovansidan av sina fötter då han arbetar sittande på knä. Skornas stålhätta skaver och skadar foten.

Arbetsskor

Arbetsskor ska vara böjbara och flexibla så att man inte skadar fötterna vid knästående arbete. Är de utslitna kan det sluta med inflammation och sjukskrivning.

Lars Jonsson ska ta upp frågan med arbetsgivaren. Finns det inget avtal med någon företagshälsovård får 7H Måleri två månader på sig att ordna det. 

Skyddsronden är slut och Lars Jonsson och Sven-Erik Östberg har slutfört sitt uppdrag.

Lars, som utfört skyddsronder sedan september, berättar att de allvarligaste problemen i arbetsmiljön handlat om bristande skydd mot coronaviruset. 

– Överlag så tar inte byggföretagen pandemin på allvar. Det har hänt att det varit 20-24 arbetare i samma byssja. De har inte ens fått en sittplats utan tvingats stå och äta. Trots att det skulle städats i boden tre gånger i veckan har det sett för jävligt ut. Varken information eller handsprit har funnits, säger han och fortsätter:

– På andra arbetsplatser har målarna haft problem med att få fram andningsskydd, eftersom vården köpt upp allt. Men efter att jag påtalat problemen har det oftast rättats till inom en vecka. Arbetsgivaren har satt upp scheman för rasterna så att max 16 personer får vistas i byssjan samtidigt vid fyra bord. De har städat och hängt upp information och handsprit, säger Lars Jonsson.

En behållare för handsprit på en vägg

Efter skyddsronden har arbetsgivaren satt upp handsprit i byssjan.

En upptejpad lapp där det står: "Max 16 personer"

I den här byssjan vistades mellan 20-24 personer. Många tvingades stå och äta. Nu har arbetsgivaren satt upp scheman för rasterna.

Medverkande i reportaget:

Lars Jonsson i grön hjälm och gul jacka

– De flesta målare är väldigt tacksamma när vi kommer ut och gör skyddsronder. Men en del arbetsgivare med få anställda känner inte till något om arbetsmiljö. Det har hänt att de sagt ” Skyddsombud, det kan väl jag vara” berättar Lars Jonsson.

Sven-Erik Östberg i vit hjälm och gul jacka

– Det behövs fler RSO i avd 4. Det är väldigt spännande med arbetsmiljö. Men skulle man upptäcka oegentligheter på en skyddsrond får man göra ett nytt besök, säger Sven-Erik Östberg, blivande RSO.

Mohamad Hamid i gul jacka

– Det är jättebra att facket kommer ut och kollar säkerheten på jobbet, säger Mohamad Hamid, på 7H Måleri.

Text: Siv Öberg
Foto: Edvin Ös