Det är förste ombudsmannen som utser vem som ska vara arbetsmiljöansvarig.

Cristian Salinas i reflexjacka och hjälm utomhus

Brott i byggbranschen och arbetslivet

”Bygg­arbets­platsen såg för­djävlig ut” – skydds­om­buden slog larm

Arbetsmiljö

Vanligtvis ligger uppdraget på en ombudsman men i Målarettan utsågs i september det regionala skyddsombudet Cristian Salinas som är förtroendevald att axla uppdraget i både avdelningen och regionen. 

– Som ansvarig ska jag vara spindeln i nätet för skyddsombud och regionala skyddsombud och hålla dem ajour om vad som händer. 

Han ska dra upp riktlinjer, planera besök och hålla i driftsmöten.

– Informationsflödet måste bli bättre och vi behöver tänka mer framåt med planering. Kontinuitet är ett ord jag hela tiden kommer tillbaks till.

Jag har fått mycket hjälp genom mitt medlemskap om jag nu kan betala tillbaka lite genom att göra en insats så gör jag gärna det.

Cristian Salina, RSO och ny arbetsmiljöansvarig i Målarettan

Cristian Salinas berättar om sin fackliga bakgrund. Han blev skyddsombud och medbestämmandeombud på Bruske måleri 2011. Senare också regionalt skyddsombud.

En samling personer i reflexvästar arbetar

Covid-19

Målaren Cristian Salinas bygger upp fält­sjuk­huset

Reportage

När han fick frågan om att bli arbetsmiljöansvarig hade han redan tankar på att skola om sig. Det slitsamma yrket som målare var inget han kunde se sig i som 60 åring framöver.

– Jag har fått mycket hjälp genom mitt medlemskap om jag nu kan betala tillbaka lite genom att göra en insats så gör jag gärna det. 

För drygt ett år sedan fick avdelning 1 fyra nya regionala skyddsombud: Cristian Salinas, Tomas Wagenius, Linda Ros och Åke Hallén. Sedan tidigare finns: Joakim Winberg, Lars Eriksson och Jan-Åke Öberg.

Avdelning 1 omfattar Stockholm, Uppsala, Södertälje, Norrtälje och Gotland.