Jenny Störvold tittar mot kameran, omgiven av målarutrustning och med en lång roller i handen

– Det politiska håller jag på med främst för att få in de fackliga frågorna. Det är min stryka och mitt bidrag, säger Jenny Störvold.

När jag ringer henne ska hon snart börja jobba efter ledigheten vid jul och nyår. Hon berättar att hon målat mer 2020 än året innan. De fackliga mötena har varit färre och tagit mindre tid utan restid.

Jenny Störvold: ”Vad väntar oss efter året som vi alla vill glömma?”

Åsikter

Jenny Störvold är studieorganisatör i avdelning 10 och på grund av pandemin har utbildningarna legat nere. Pandemin har däremot inte påverkat tillgången på målerijobb.

– Min arbetsgivare varslade inför jul och nyår men det brukar han göra. I början av december var det bra med jobb igen, säger Jenny Störvold.

– Några har fått gå hem men inte fler än vanligt.

Engagemanget fackligt och politiskt kom ganska samtidigt. Hennes mamma har varit aktiv i Kommunal och socialdemokrat, men även om Jenny haft det med sig hemifrån var det inte det som fick in henne i rörelsen.

När de bokar restaurang tänker de på schyssta villkor men inte att byggfirmor kommunen eller regionen anlitar ska ha kollektivavtal.

Jenny Störvold, styrelseledamot Målarna

– Jag såg hur mycket tid det tog och det verkade tråkigt.

När hon som målarlärling gick branschutbildningen ställdes sista dagen frågan om vilka som var intresserade av att gå LO:s ungutbildning.

Jenny Störvold

Jämställdhet, sexism och trakasserier

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Nyheter

– Jag var arbetslös och tänkte att då har jag i alla fall något att göra. 

Hon gick alla LO ung, blev skolinformatör och medlem i SSU. Sedan valet 2018 sitter hon i Östersunds kommunfullmäktige.

– Jag har helt klart hållit på mer fackligt än politiskt. Det politiska håller jag på med främst för att få in de fackliga frågorna. Det är min stryka och mitt bidrag.

På partikongresser trycker hon på ganska mycket om kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Hon säger att det märks att det är mycket mer tjänstemän och att de inte tänker på hur viktigt det är.

– När de bokar restaurang tänker de på schyssta villkor men inte att byggfirmor kommunen eller regionen anlitar ska ha kollektivavtal.

Det är ingen som suckar och stänger dörren för jämställdhetsfrågorna.

Jenny Störvold, styrelseledamot Målarna

Om hon kandiderar i nästa val eller inte är i dagsläget oklart. När hon ställde upp i förra valet hade hon inte lika stora fackliga uppdrag. 

– Tiden finns men orken att driva på fullt ut ska också finnas, det är viktigare än att bara vara med. Jag får se hur det ser ut när det närmar sig valet.

Jämställdhet, sexism och trakasserier

Josefine och Jenny inspirerade kvinnor i världsfacket

Nyheter

Som första kvinnan i Målarnas förbundsstyrelse ser hon att jämställdheten måste öka i alla led och säger:

– Många är duktiga att lyfta jämställdhetsfrågorna exempelvis när vi jobbar fram mål, men det behövs kvinnor för att det ska komma fram ännu mer. 

Hon fortsätter:

– Det är ingen som suckar och stänger dörren för jämställdhetsfrågorna. Det märks att det har skett en utveckling i hur man tänker i det här frågorna eftersom vi jobbar med det i fler led och att kvinnliga nätverket Mira finns. 

Hon är bred i vilka frågor hon tycker är viktiga men brinner lite extra för jämställdhet i branschen och i organisationen.

Antirasistiska frågor håller hon också som viktiga då det fortfarande är mycket rasism i branschen och samhället.

Här kan ni läsa Jenny Störvolds första krönika, och hon återkommer som krönikör under året.

Jenny Störvold

 • Ålder: 26 år
 • Familj: Sambon Markus
 • Bor: I lägenhet i Östersund, nån gång ska vi köpa hus utanför stan
 • Intressen: Är mycket uppe i stugan i Valsjöbyn, fjäll och natur vara ute och åka skidor, köra skoter, gå i fjällmiljö, just nu bygger vi bastu. 
 • Kör: BMW
 • Äter helst: Klassiskt men tacos är förbaskat gott
 • Dricker helst: Mjölk har alltid varit min svaghet och öl är gott
 • Tittar på: Homeland, Kalifat, Gold Rusch. Väntar på nästa säsong av Formel1 på Netflix. Längskidor och skidskytte på vintern.
 • Läser: Nyheter på telefonen. Jag läser inte böcker – i så fall är det ljudböcker. 
 • Lyssnar på: Poddar. Kan tipsa om ”Kompaniet”, väldigt rolig och lätt att lyssna på. Annars är ”Dumma människor” intressant om hur vi människor är, hur vi tänker och funkar i olika situationer.
 • Drömresemål: Just nu bara att få åka någon annanstans. Thailandsresan blev inställd. Älskar Norge så bara att få åka dit är en dröm just nu.
 • Förebild: Min farfar. Jordens tjurigaste gubbe som tar sig igenom allting. Han fyllde 81 har haft stroke och hjärtinfarkter men tjurar sig igenom och är pigg igen. Han ger inspiration att inte ge sig i första taget.