– Till följd av pandemins intåg under våren 2020 tappade vi många medlemmar, men vi tog igen det stora minuset under hösten.

Det säger Målarnas ombudsman Conny Andersson.

Vid årets slut 2020 hade Målarna 13 528 medlemmar varav 750 är fordons- och industrilackerare. Trots att flera medlemmar skrevs in under hösten var det ändå ett tapp med 366 medlemmar jämfört med året innan.

Medan flera fackförbund haft en tillströmning av medlemmar i den oroliga pandemitiden så märkte inte Målarna av det. Måleribranschen har tuffat på förhållandevis bra medan det varit tuffare för lackbranschen.

– Under våren skriver vi normalt in många skolelever, något som uteblev förra året då vi inte kunde besöka skolorna, säger Conny Andersson som ytterligare en förklaring till tappet.

Conny Andersson
Målarnas ombudsman Conny Andersson

Målarna inledde under året ett samarbete med Byggnads medlemscenter för att följa upp de som begär utträde. För i många fall blir de kvar som medlemmar när de får ett samtal.

Medlemscentret identifierade ett hundratal individer som egentligen inte var medlemmar eftersom de inte betalat sin medlemsavgift.

Av dessa betalade cirka 25 personer och blev medlemmar på riktigt.

Under hösten kunde den utåtriktade verksamheten ta fart igen och avdelningarna runt om i landet hittade sätt att träffa medlemmar och blivande medlemmar utomhus.

Även uppsökeri i skolor återupptogs på coronasäkert sätt.

– Avdelningarna har gjort jättebra arbete. Det är framför allt vid mötet med människor vi skriver in medlemmar, säger Conny Andersson.

– Den positiva trenden från i höstas hoppas jag vi kan ta med oss in i det här året. Vi försöker ställa om och nå ut på andra sätt.