Vet du hur du ska göra för att få extra ekonomisk ersättning om du skadar dig på jobbet eller om du blir förälder? Och vet du hur tjänstepensionen betalas ut?

Många vet inte att de till exempel själva måste söka ersättning och att de därmed riskerar att gå miste om bland annat tillägg till föräldrapenningen och extra pengar vid sjukdom.

Det handlar om miljontals kronor årligen som fryser inne.

I en undersökning som det nystartade bolaget Avtalat gjort framgår att endast en av fyra arbetare och häften av tjänstemännen känner till att deras arbetsgivare betalar till en tjänstepension.

Samma undersökning visar att bara tre av tio löntagare känner till att de omfattas av olika försäkringar som har koppling till jobbet, skriver Sekotidningen.

Tanken är att individen ska slippa söka upp flera olika hemsidor för att få en överblick.

Niklas Hjert, vd Avtalat

Unga är sämre insatta än äldre, och många föräldrar blir utan extra pengar.

Försäkringarna och pensionen gäller oavsett om du är med i facket eller inte. Det som avgör om du omfattas av tjänstepension och försäkringar är om din arbetsgivare har kollektivavtal.

Om så är fallet ska hen betala premier till olika försäkringsbolag, som i sin tur försäkrar dig för olika situationer.

De kollektivavtalade försäkringarna kan ge extra ersättning vid arbetslöshet, sjukdom, olycksfall, dödsfall och när du blir förälder.

Tanken är att Avtalat, som ägs av LO, tjänstemannafacken i PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv, ska fylla i kunskapsluckorna.

– Det är inte så att ingen information går ut, tvärtom. I dag kan det vara svårt att få en överblick över vilka försäkringar man omfattas av. Vi ska samla allt på ett ställe, säger Avtalats vd Niklas Hjert.

Tre miljoner anställda och 200 000 arbetsgivare i privat sektor ska genom hemsidan avtalat.se hitta allt om försäkringar och tjänstepensioner.

Målet är att du som enskild individ ska kunna logga in med bank-id och sköta alla ärenden på ett och samma ställe. Allt från att söka ersättning om något händer, till att välja pensionsförvaltare, om du vill.

–Vi är inte där än, det kommer att ta några år att bygga färdigt, men tanken är att individen ska slippa söka upp flera olika hemsidor för att få en överblick, säger Niklas Hjert.

Idag upplever många att det är svårt att förstå språket. Vi ska göra det så enkelt som möjligt.

Niklas Hjert, vd Avtalat

Hemsidan ska vara navet i arbetet och att den information som finns på avtalat.se ska vara lätt att förstå. Det ska finnas en tydlig avsändare.

–Idag upplever många att det är svårt att förstå språket. Vi ska göra det så enkelt som möjligt, säger Niklas Hjert.

För den som inte har bank-id kommer det att gå att ringa till Avtalats kundtjänst. Och det ska finnas information på papper, lovar Niklas Hjert.

Avtalat ska även vara ett stöd till fackens försäkringsrådgivare och erbjuda föreläsningar ute på arbetsplatserna

Tidigare hade LO, PTK och Svenskt näringsliv varsin organisation för försäkringsinformation. LO:s gick under namnet ”Facket försäkrar”.

2019 kom man överens om ett samarbete. Försäkringsbolag som har hand om tjänstepensioner och försäkringar är bland andra AMF, Alecta, Fora och Collectum.

Avtalat har en budget på 225 miljoner per år.

Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Målarnas facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.