Målaren Stefan är piggare med vegankost
När Stefan Helgesson fick cancer bestämde han sig för att ändra sina matvanor. Då blev han piggare än någonsin. Efter operation, cellgiftsbehandling och sjukskrivning, kunde han gå tillbaka till jobbet på heltid.
– Jag mår så otroligt bra som vegan, säger han.
Stefan Helgesson och Reine Ahlqvist har jobbat tillsammans på Valter Carlssons Måleri i över 30 år.
Sedan årsskiftet arbetar de på en av Göteborgs största byggarbetsplatser, Vasakronans hotell- och kontorskomplex Arena Platinan utmed Götaälv med Peab som huvudentreprenör.
Byggnaden på 18 våningar kommer att ha 60 000 kvm och ska stå klar 2022.
– Vi är tre målare från vår firma som blivit inhyrda av Edvardssons Måleri. Allt som allt är vi cirka 300 hantverkare, säger Stefan Helgesson.
Han är tacksam att han har jobb och mår bra efter de prövningar han gått igenom.
Läkaren grät när hon gav mej beskedet, så jag fick trösta henne.
Det började med att han upptäckte en knöl på halsen. Cellprover togs men gav inga svar.
– Knölen fortsatte växa. Den var 10 cm lång och 4 cm bred till slut, berättar Stefan. I december 2014 opererades den bort.
I januari året därpå fick Stefan veta att han hade follikulärt lymfom, en obotlig cancer som riskerade komma tillbaka.
– Läkaren grät när hon gav mej beskedet, så jag fick trösta henne, berättar Stefan.
Hans fru och tre barn blev också väldigt ledsna, så han fick försöka hålla modet uppe på dem med. Själv var han naturligtvis inte heller oberörd.
– Jag var deppad i tre dagar, men sen bestämde jag mej för att ta tag i situationen och göra mitt bästa. Och när jag har bestämt mej hur jag vill ha det så blir det så, säger han.
Men det är viktigt att få stöd från omgivningen om man ska klara av svårigheter, menar han.
Stefans dotter Johanna, som då var 13 år, engagerade sig fullt ut för att hennes pappa inte skulle dö. Det var hon som fick honom att bli vegan.
– Hon började laga mat till mej och talade om vad jag skulle äta och vad jag skulle låta bli att stoppa i mej, förklarar Stefan.
Nu blev det slut med socker, godis och animaliska livsmedel. Istället började han äta grönsaker, bönor, frukt och nötter.
Det gav snart effekt. Den nya kosten gjorde honom piggare och han gick ner i vikt. Efter cellgiftsbehandling och en sjukskrivningstid på åtta månader var han redo att börja jobba igen.
– Jag kände mej kickad av vegankosten och ville börja på heltid. Det gick bra, säger han.
OBS: Kost botar inte cancer
En speciell kost kan inte bota cancer, för det krävs medicinsk behandling. Men det sammanfattade kunskapsläget visar att hälsosamma matvanor minskar risken att drabbas av cancer.
Hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag. Helst vid varje måltid. Rött och processat kött ökar risken för cancer.
Reine Ahlqvist minns tillfället.
– Stefan har alltid haft mycket energi, men när han kom tillbaka efter sjukskrivningen var han faktiskt piggare än vanligt, intygar han.
– Ja en del av mina jobbarkompisar trodde nog jag var dopad, säger Stefan med ett skratt.
– Men jag mådde så otroligt bra. Efter jobbet var jag ute och gick långa promenader, fortsätter han.
Målare som kände Stefan, kommenterade inte hans nya matvanor, men en del andra hantverkare undrade ibland vad han hade i matlådan. Om han verkligen fick i sig alla näringsämnen genom den där maten.
– Det tyckte jag var konstigt. Förr när jag satte i mej kokosbollar och kaffe till frukost, var det aldrig någon som reagerade. Nu fick jag plötsligt en massa frågor, säger Stefan.
Men visst hade han förändrats. Han hade gått ner i vikt från 104 kg till 68 kg på några år.
– Eftersom jag är 180 cm lång, insåg jag att jag hade tappat för mycket i vikt. Det tyckte min läkare också. Men jag ändrade inte kosten, utan började bara äta större portioner och mer bröd. Det korrigerade vikten, berättar Stefan.
Att han blivit vegan stärkte hans mentala hälsa. Det behövdes. Snart var det dags för nya prövningar.
Två år efter operationen lämnade hans fru honom. Skilsmässan ledde till att han blev tvungen att flytta från sitt hus. I dag bor han i lägenhet tillsammans med en av sina söner som har tagit över matlagningen.
Emil Helgesson tar emot när Stefan kommer hem från jobbet. Han har förberett maten som står på värmning i ett par kastruller.
De har gott sällskap av varandra. Att bo tillsammans innebär fördelar för dem båda.
– Jag är arbetslös, har gott om tid och tycker det är roligt att laga veganmat till pappa, säger Emil.
– Visst hade jag kunnat bo ensam någon annanstans. Men vi trivs bra ihop och så är det ju mer ekonomiskt, tillägger han och plockar fram tallrikar och bestick.
I dag blir det linsgryta med ris. Recepten hittar han på nätet. Enkla maträtter som går lätt att laga på cirka en timma.
– Istället för mjölkprodukter brukar jag använda havredryck eller kokosmjölk. Det går lika bra, säger Emil.
– Det här var gott. Du är fantastisk. Så här bra har jag aldrig haft det, berömmer Stefan.
Att han skulle må så här bra av att ändra sina matvanor kunde han inte ana.
– Men det är konstigt. Jag har träffat tio olika läkare under de år jag har gått på undersökningar. Men ingen av dem har haft några synpunkter på matens betydelse, trots att jag berättat för dem om mina erfarenheter, säger Stefan.
– Jag är övertygad om att vegankosten gjort mej frisk. Jag mår bättre i magen, har fått mer energi och cancern har inte kommit tillbaka tack vare mina nya vanor, konstaterar han.
Till frukost äter han havregrynsgröt med frukt och nötter. Plus kaffe utan socker. Några mediciner tar han inte.
– Men det är viktigt att ta vitamin B12 när man är vegan eftersom B12 finns i animaliska livsmedel. Och under vinterhalvåret kompletterar jag även med D-vitamin, förklarar han.
OBS: Kost botar inte cancer
En speciell kost kan inte bota cancer, för det krävs medicinsk behandling. Men det sammanfattade kunskapsläget visar att hälsosamma matvanor minskar risken att drabbas av cancer.
Hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag. Helst vid varje måltid. Rött och processat kött ökar risken för cancer.
Recept: Vegansk linsgryta
• En msk olivolja
• 1 gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• 1 tsk curry
• 2 msk tomatpuré
• 400 ml kokosmjölk
• 5 dl vatten
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 2 dl röda linser
• 1 tsk sambal oelek
• 250 g körsbärstomater
• 1 riven morot
• 1 broccolibukett
• Kryddor: salt, peppar, koriander.
• Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en gryta.
• Pressa i vitlök och tillsätt curry och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
• Rör i kokosmjölk, vatten, en buljongtärning, linser och sambal oelek.
• Tillsätt den rivna moroten och den finfördelade broccolin.
• Låt koka ca 10 minuter, eller enligt tid på linsförpackningen.
• Dela tomaterna och vänd ner dem i grytan mot slutet av koktiden eller servera dem till.
• Smaka av grytan med salt och peppar.
• Servera grytan med kokt ris och tomater. Toppa med koriander och valnötter.
Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg