För en månad sedan visade en Novus-undersökning att det finns en utbredd oro för de ekonomiska förutsättningarna vid pension.

Störst är oron bland LO-medlemmar, där 65 procent oroar sig över att få en låg pension. 

Nu har Katalys och Byggnads presenterat fyra förslag för ett nytt pensionssystem. 

Höjd pension för låg- och medelinkomsttagare, samt en knegarpension för den som inte orka jobba till pensionsåldern på grund av utsliten kropp – en svensk variant av den danska ”Arne-pensionen”

Efter ett helt arbetsliv förtjänar vi en trygg pension. Så är det inte idag.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Det är några av förslagen i reformen. 

– Efter ett helt arbetsliv förtjänar vi en trygg pension. Så är det inte idag. Sveriges pensionssystem är felbyggt i grunden och straffar de med tunga jobb. Nu slår vi näven i bordet och kräver en Knegarpension – en kompensation för hårt arbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. 

I rapporten finns exempel på hur Knegarpensionen skulle påverka: 

  • ”En undersköterska som jobbar 80 procent hela sitt liv och har en lön på 24 100 kronor kommer att få en ökning av den allmänna pensionen med 1 000 kronor, från 11 200 kronor till 12 200 kronor, med Knegarpensionen.” 
  • ”En byggnadsarbetare med en lön på 35 000 kronor och sammanlagt tre år på halvtid får en ökning av den allmänna pensionen med 1 200 kronor.” 

Novus-undersökningen visade också att var tredje väljare och varannan LO-medlem är beredd byta parti på grund av pensionsfrågan.  

– Vårt mål är att pensionsfrågan och förslagen om en Knegarpension ska bli en valfråga 2022, säger Johan Lindholm.