Conny Andersson och en stor hund sitter på en veranda. Bilder på Målareförbundets logga och LO-borgen är monterade över.

– Jag söker mig inte från något utan till något. Jag var inte desperat och skulle inte gå till vilket jobb som helst. Att ha ett jobb som man trivs med och jobba med frågor man brinner för, det är en ynnest, säger Conny Andersson.

Conny Andersson beskriver hur han under det senaste skitåret stått och tittat ut genom fönstret på innergården i Solna och känt att han befinner sig på fel plats geografiskt.

– När det dök upp ett jobb i Karlskoga, tre mil från vår stuga, var den chansen för bra att tacka nej till.

Han tycker det är vemodigt att lämna efter 21 år som ombudsman först i Västerås för avdelning 6 och sedan 2013 på förbundskontoret. Det var inte roligt att meddela kamraterna att han skulle sluta.

– Jag söker mig inte från något utan till något. Jag var inte desperat och skulle inte gå till vilket jobb som helst. Att ha ett jobb som man trivs med och jobba med frågor man brinner för, det är en ynnest.

Det har varit en ära att jobba åt Målarna.

Conny Andersson

Försäkringsfrågor har varit en röd tråd, först i avdelningen och senare på förbundskontoret. Som ombudsman på avdelningen får man vara beredd att ta i allt som kommer in.

– Det var ibland med skräckblandad förtjusning. Men man får en bred bas med kompetens som byggs på genom åren. 

Medlemskontakten framhåller han som en viktig och rolig del i arbetet.

– Att sitta ute på arbetsplatserna och få tempen på vad som händer därute och vad som är viktigt för våra medlemmar. Det är inspirerande.

Som ombudsman på förbundskontoret har jobbet varit mer rådgivande till avdelningarna och mycket jobb mellan fackförbunden och inom LO. 

Som distriktschef och kassör för LO distriktet Örebro-Värmland med 90 000 medlemmar kommer Conny Andersson att ha personalansvar för fyra medarbetare.

Även här handlar det om att öka medlemsantalet, driva våra fackliga frågor mot politiken, få in arbetare i politiken i kommuner, regioner och riksdag, skolinformationer och utbildningsfrågor.

Det är en utmaning men ingen tjänar på interna strider inom LO.

Conny Andersson

Och inte minst att få ihop förbunden inom LO familjen efter den senaste splittrande LAS-frågan.

– Det är en utmaning men ingen tjänar på interna strider inom LO.

LO distriktets kontor är i Karlskoga men Conny och hans hustru Eva bosätter sig i Karlstad. Conny Andersson tror på en större tillhörighet och lokalpatriotism, han har aldrig känt sig hemma i Stockholm.

– Hemma är i stugan. Och där kan jag ha en vettig sysselsättning oavsett pandemi eller inte. När jag kliver ut genom dörren finns fiske och natur in på knuten. Hunden kan gå ut på gården och det finns alltid nån bräda att byta. 

Conny Andersson vill avsluta med en hälsning:

– Jag vill ge Målareförbundet, alla anställda, förtroendevalda och medlemmar, ett riktigt lycka till med allt de gör. Det har varit en ära att jobba åt Målarna.

Målarna kommer i nuläget inte rekrytera någon ny ombudsman till förbundskontoret. Istället kommer arbetsuppgifterna att fördelas på övriga anställda.

Fler målare i LO:

  • Dan Mattsson, enhetschef för LO:s distriktsverksamhet
  • Josefin Johansson, Ung sekreterare
  • Theres Johansson, distriktschef/kassör Mellersta Norrland
  • Mats Eriksson, ordförande i distriktet Dalarna och Gävleborg