På sikt ska hunden testas på många olika projekt runt om i Norden. Men hundens första hem kommer att bli ett NCC bygge i Gårda i centrala Göteborg där NCC tillsammans med Platzer bygger en 27 våningar hög kontorsbyggnad. 

Den autonoma roboten bygger på AI-teknik och kan utrustas på lämpligt sätt beroende på vad den ska göra. Exempelvis kan den ha fyra olika kameror för att med hjälp av film och bilder samla in data.

Den kan programmeras så att den varje gång går runt samma väg på en byggarbetsplats och gör mätningar av byggets framskridande.

Ett område där hunden kan bli viktig är inom säkerhetsarbetet.

Robothunden står längst upp i en trappa
Robothunden kan bli viktig i säkerhetsarbetet.

– När hunden scannar allt som den registrerar, mäter och behandlar inkommen data, kan man snabbt se om arbetsplatsen innehåller riskmoment i form av saker ligger i vägen. På samma sätt kommer vi med hundens hjälp se om det saknas skyddsbarriärer eller spärrar eller lås och vad som i så fall behöver kompletteras, säger Christina Claeson-Jonsson, chef för Research & Innovation på NCC.

– Vi ser ett antal funktioner som den här ”hunden” kan ha men vi håller också öppet för att vi med tiden kommer att hitta nya användningsområden som vi ännu inte har tänkt på, säger Christina Claeson-Jonsson

Robothunden tillverkas av amerikanska Boston Dynamics och har prövats på flera byggarbetsplatser runt om i världen. Men det är första gången den används på ett bygge i Norden.

I maj kommer den att börja sitt arbete i Göteborg.

NCC:s hemsida kan du skicka in förslag på vad hunden ska heta.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.