Vintern har varit hyggligt gynnsam för måleribranschen trots pandemin. Den bedömningen gör Målareförbundet.

– För den enskilde som drabbas av arbetslöshet så är det ändå lika förödande, säger Conny Andersson, ombudsman.

Sett i stort till konjunkturen så har måleribranschen tuffat på, sen kan det slagit hårt mot vissa företag och vissa områden.

– Farhågorna vi hade i höstas var att projekt inte kommer fullföljas men det har inte inträffat som vi kan se, säger Conny Andersson.

Målarnas medlemmar tillhör Byggnads A-kassa och det finns ingen statistik för enbart målare, men Målareförbundet skattar att arbetslösheten legat ungefär lika som vintern 2018-2019, något högre men marginellt.

De 536 personer som söker jobb i enbart gruppen målare kan man utgå från att de är utbildade målare.

Conny Andersson, ombudsman Målarna

Statistiken från Byggnads A-kassa visar att 9,3 procent av medlemmarna var arbetslösa i januari och februari det motsvarar 12 105 personer att jämföra med 7,4 procent samma period förra året. 

Inte heller statistiken från Arbetsförmedlingen kan ge tillförlitliga uppgifter eftersom alla som söker jobb som målare nödvändigtvis inte är målare. Som arbetssökande kan man skriva sig som sökande i fyra yrken.

– De 536 personer som söker jobb i enbart gruppen målare kan man utgå från att de är utbildade målare och där ser vi att det minskat med 43 personer i januari.

Fackets interna statistik visar att det under årets första två månader inte varit stora varsel som innebär att man måste meddela arbetsförmedlingen.

Sverige behöver dra i gång ett aktivt byggande och för att satsa oss ur krisen.

Conny Andersson, ombudsman Målarna

Ett företag har permitterat enligt kollektivavtalsreglerna vilket innebär sitta på lådan pengar för målarna. 

12 måleriföretag har permitterat 122 målare med statligt stöd och 19 måleriföretag har sagt upp 50 målare och 5 lärlingar. För alla som blir uppsagda innebär det inte i slutändan att de måste gå hem.

Conny Andersson funderar en del över vad facket ska göra när arbetstillfällena blir färre.

– Vi kanske ska uppvakta kommuner, regioner, bostadsbolag och driva en aktiv arbetsmarknadspolitik på det sättet. Vi hade såna tricks för oss i -80/90-talets lågkonjunkturer jag skulle önska att man hittade tillbaks till det.

– Sverige behöver dra i gång ett aktivt byggande och för att satsa oss ur krisen.