– Det är stort, att få det förtroendet av så många man inte träffat än, säger Leo Koivisto, nyvald ordförande i avdelning 3.

Han gick gymnasieprogrammet bygg- och anläggning i Katrineholm i syfte att bli snickare. Men under det första breda prova-på året upptäckte han att han tyckte om att sätta färg på saker.

– Jag gillar färg och vad det gör med en yta, säger Leo Koivisto.

När han 2015 flyttade till Göteborg och började på Effektiv måleri dröjde de bara ett år innan han tillsammans med sin kollega valdes till medbestämmandeombud.

Han berättar att när han gått fackliga utbildningar har folk snappat upp honom så han har jobbat fackligt till exempel vid avtalsrörelsen och vid utläggningsförhandlingar. På utbildningar och i det fackliga arbetet har han lärt sig mer om det ideologiska bakom.

– Det har gjort att jag vill bidra mer. Jag är nyfiken och vill alltid lära mig mer och utvecklas. Det fackliga är en väg att gå och samtidigt bidra.

Det är stort, att få det förtroendet av så många man inte träffat än. Det är väldigt spännande.

Leo Koivisto, ny ordförande i avd 3

Han var inbokad på flera fackliga utbildningar förra året, men så kom pandemin emellan. Det hade varit skönt att gått dem innan han valdes till ordförande av 1500 medlemmar konstaterar han.

– Det är stort, att få det förtroendet av så många man inte träffat än. Det är väldigt spännande, en utmaning som jag ser fram emot att ta mig an.

Leo Koivisto berättar att Johan Svedestad som avgick efter tre år som ordförande finns som stöd och att han kan ringa honom om han behöver råd. Det tycker han känns tryggt.

Rekrytering och organisering är det som är på tapeten i hela förbundet, så även i avdelning 3.

– Vi kommer att satsa på att inte bara ha förtroendevalda på pappret utan verkligen aktivera dem, säger Leo Koivisto och fortsätter:

– Vi behöver få alla mer engagerade och de förtroendevalda är enklast att börja med, eftersom de redan har visat intresse.

Ombudsmän och förtroendevalda i avdelning 3 ska vara ute och träffa så många som möjligt på ett strukturerat sätt med en plan och uppföljningar så det blir kontinuitet.

– Vi ska inte bara komma en gång om året och visa upp oss.

Många är engagerade men har kanske inte så mycket erfarenhet. Då behöver vi stötta varandra.

Leo Koivisto, ny ordförande i avd 3

Leo Koivisto påpekar att det så kallade 5-timmars, facklig information på betald arbetstid, kan och ska se väldigt olika ut. Det ska inte bara vara en ombudsman som kommer ut och pratar om avtal eller försäkringar.

– Vi ska involvera de lokala MB-ombuden och SO och få tag på de frågor som är viktiga på just det företaget. Vilka problem pratas det om på lunchen?

I avdelning 3 finns ett förslag om mentorskap som ska behandlas i höst. Mentorskap bygger på att nya förtroendevalda har en rutinerad person att jobba tillsammans med den första tiden.

– Många är engagerade men har kanske inte så mycket erfarenhet. Då behöver vi stötta varandra, säger Leo Koivisto.

Avdelningen 3 öppnar från måndag 17 april på ny adress, Solhusgatan 13 i Göteborg. Då börjar också Joakim Johansson, ny ombudsman.

Och Leo Koivisto börjar heltid som ordförande.

Leo Koivisto

Ålder: 28 år
Bor: Göteborg
Familj: Singel
Intressen: Crossfit, film, spel, motorcykel, resor, vänner
Kör: Volvo v60, Suzuki intruder 800
Äter helst: Äggröra och havregrynsgröt, asiatiskt
Dricker helst: Suröl
Läser: Fantasy,
Lyssnar på: Allätare älskar musik. Absoluta favoriter är funk och folkrock som Mumford & sons
Tittar på: IMD topp 100 där hittar man mig, tycker om välregisserade och välcastade Hollywood-filmer
Drömresmål: Nya Zeeland

Bild: Oscar Rolfsman