Leif Olssons måleri AB i Helsingborg har cirka 100 anställda målare och ambitionen är att ta emot tre lärlingar från varje årskull. Företaget har inga särskilda målare som är handledare istället delas ansvaret att lära hantverket vidare av alla.

– Vi flyttar runt lärlingarna ett halvår på varje typ av jobb för att de ska lära sig allt. Då har vi också möjlighet att se vad de passar bäst till. 

Magnus Olsson poängterar att med duktigt folk på firman är det lättare att skicka med lärlingar.

– Vi påminner de som jobbar hos oss att de också varit lärlingar. Nu är det lite payback time.

Även ackordet och möjligheten att lära sig mäta kommer in naturligt då målarna på firman mäter cirka 80 procent av jobben. Ju mer målarna lär lärlingarna desto mer tjänar ackordslaget.

Betygen styr inte, jag är intresserad av om de kan arbeta och de är bra hantverkare.

Magnus Olsson, vd Leif Olssons måleri

– Den här människan du handleder kanske du ska jobba med framledes då är det viktigt att lära den rätt när de är noll-procentare så du har nytta av den när den är 80-procentare eller fullbetald, säger Magnus Olsson.

Sista halvåret går lärlingarna på lägenheter och lär sig tapetsera så de kan göra sitt gesällprov.

– Alla våra lärlingar gör gesällprovet. Ingen kommer undan och det vet de om från början. Gesällprovet är en bra måttstock och ett bra sätt att veta nu är den här personen fullbetald. Vi säger fullbetald för fullt utbildad blir du aldrig.

Magnus Olsson berättar om hur viktigt det är att som företagare ta ansvar för att lära upp framtidens målare.

Magnus Olsson sitter bakom sitt skrivbord på kontoret

Vi har en tillväxt som är noll och ingenting. Vi måste få fatt i lärlingar och få branschen att fatta att vi måste bli fler.

Magnus Olsson, vd Leif Olssons måleri (Foto: Siv Öberg)

– Vi har en tillväxt som är noll och ingenting. Vi måste få fatt i lärlingar och få branschen att fatta att vi måste bli fler, och att inget händer om vi inte gör något åt det.

Han vet mycket väl hur vissa firmor utnyttjar lärlingarna och inte ger dem den utbildning de har rätt till. Han har själv tagit emot lärlingar som jobbat tusentals timmar men inget har registrerats

– Jag blir mörkrädd när jag hör sånt här.

Leif Olssons måleri har lärlingar som redan under sin utbildning gjort sin praktik på firman, men också traditionella lärlingar.

Tips till den som söker lärlingsplats

Magnus Olssons tips till den som söker lärlingsplats är att visa intresse för det man håller på med – och gör det redan under skoltiden.

De som håller på att tramsa, eller egentligen vill göra något annat, får inte vara kvar.

– Var intresserad av att lära, lär dig om prislistan för att kunna mäta jobb, sjukanmäl dig när man ska.

– Betygen styr inte, jag är intresserad av om de kan arbeta och de är bra hantverkare.