Natalie Kjellander, vd på Let´s paint, berättar om bebisglädjen på företaget med tre gravida och även fler anställa med små barn hemma.

Så visst handlar mycket om barnprat och som företagsledare också att hitta lösningar för vab och föräldraledighet.

– Om jag anställer hälften kvinnor så är det klart att jag har med i beräkningen att de blir gravida. Det är ju enkelt, jag får ju 9 månader på mig att planera, säger Natalie Kjellander och fortsätter.

– Man ska nog inte driva företag om man inte är lösningsorienterad.

Hon berättar att hon och Jimmy Kjellander, som hon driver företaget tillsammans med, satte sig tillsammans med de tre gravida för att göra individuella riskbedömningar.

De hade från Målareförbundets hemsida laddat ned broschyren ”Gravid och ammande i Måleribranschen” där de hittade information om vad de skulle tänka på.

Man ska nog inte driva företag om man inte är lösningsorienterad.

Natalie Kjellander, vd Let´s paint

– Vibrationer ska man akta sig för så våra maskiner får de inte använda, kring buller tänkte vi efter vilka miljöer kan de inte vara i, rätt handskar till rätt material och långärmade tröjor.

De gick igenom de vanligaste färgerna som de använder, och kommer de gravida i kontakt med produkter de inte pratat om så ska de säga till.

– Vissa färger står det inte exakt vad de innehåller, bara hur man ska skydda sig. Då har vi sett till att det är det de verkligen gör.

Eveline Rejsmar berättar att hon blivit mer medveten om arbetsmiljön överlag.

– Jag är väldigt noga med att ta på mask när jag slipar för hand och jag dammsuger upp. Ofta är jag annars lite slarvig ”ska bara slipa det här lilla” så jag struntar i masken, men nu sitter den på.

Eveline Rejsmar
– Jag bredspacklar sen får någon annan komma och slipa efter mig eftersom jag inte får använda maskiner som vibrerar. Det krävs lite mer planering, säger Eveline Rejsmar.

Nu efter 25 veckor har det blivit en vana så hon hoppas det sitter kvar när hon kommer tillbaks efter föräldraledigheten, för skydda sig ska man ju alltid.

– Vi har tagit ut masker med friskluftsfilter, dom är så mycket bättre och skönare att ha på ansiktet. För mig funkar den masken mycket bättre och gör verkligen att jag använder den, säger Eveline Rejsmar.

Hon berättar också att hon är försiktig med hur mycket hon bär men tycker det mest handlar om sunt förnuft.

Johanna Negendank väntar sitt andra barn och berättar att det är stor skillnad mot när hon väntade sitt första barn för sju år sedan.

– Då för sju år sedan minns jag att det kändes pinsamt och jobbigt när jag skulle säga att jag var gravid och det var grinigt när man skulle vabba. Natalie och Jimmy har en annan syn på könsroller och jag känner ett annat stöd från arbetsgivaren.

Både Eveline Rejsmar och Johanna Negendank har gått på nyproduktion. Första tanken är kanske att det skulle vara för tungt men Natalie Kjellander berättar att de gravida har jobbat två och två tillsammans med kollegor för att kunna dela upp arbetsuppgifterna. 

Johanna Negendank
Johanna Negendank tycker det funkat bra att jobba på nyproduktion eftersom det är lättare att dela upp arbetsuppgifterna.

Eveline Rejsmar berättar att hon annars åker runt som servicemålare men nu har bygget varit bättre för då kan hon anpassa sina dagar efter hur hon mår. 

– Som servicemålare jobbar jag mycket själv och det blir enklare att dela upp jobbet när man är på samma plats.

– Jag bredspacklar sen får någon annan komma och slipa efter mig eftersom jag inte får använda maskiner som vibrerar. Det krävs lite mer planering. Alla är så medvetna och säger ”är det nåt hör av er så vi kommer och hjälper dig”. 

Karin Tiberg har precis gjort sin sista arbetsdag när vi gör den här intervjun. Hon har jobbat full tid in i det sista och tycker det gått bra. Det är först på slutet hon känt i bäckenbotten att hon ansträngt sig.

– Man märker med tiden vad man klarar av och inte. Alla mår ju så olika, säger Karin Tiberg.

Hon har gått på både byggen och andra jobb. På småjobb där man åker mellan flera olika blir det mer att bära. På bygget var det lättare att undvika att bära tungt.

Karin Tiberg
– Att hitta kläder som sitter bra har varit svårt men Natalie har hjälpt till, säger Karin Tiberg.

Att hitta kläder som sitter bra har varit svårt men Natalie Kjellander har hjälp till.

– Jag har haft två olika byxor. Ett par hade inte knäskydd och de andra var bra ett tag men sen spände de för mycket. Det är ju svårt när man växer, säger Karin Tiberg.

Alla tre har jobbat fram till två månader innan beräknad förlossning. Det är den tiden för havandeskapspenning som är standard vid tungt arbete. 

Andra anpassningar som gjorts är att när en inte kunde klättra på ställning längre så fick hon byta arbetsplats, en som hade foglossningar jobbade 75 procent på slutet innan hon gick hem och att de gravida inte kunnat hålla samma tempo som vanligt in i det sista är inget som arbetsgivaren sett som konstigt.

– Det är första gången vi är med om gravida på företaget, allt är så nytt och det får ju inte bli fel, säger Natalie Kjellander.

– Men sätter man dom två och två så kan arbetet delas upp. Känner man sig det minsta osäker så är det bättre att den andre gör det momentet.

Så här anpassades jobbet:

  • Jobbar två och två.
  • Delar upp arbetsuppgifterna utifrån vad den gravida kan och får göra.
  • Kärra att dra materialet på.
  • Mask med friskluftsfilter.
  • Använder inte vibrerande maskiner.
  • Undviker buller (enligt föreskrifterna över 80 dBA) 
  • Riskbedömning av färger och spackel.
  • Var vaksam på gammal färg till exempel kan den innehålla bly.
  • Använder handskar och långärmat.