Det säger Johan Priverus som arbetar på Måleribolaget i Jönköpingstrakten. Han har tagit frukost hos grossisten och passar på att ”känna och klämma” på Giraffe Gemh 18.0-EC som är namnet på Flex helt nya giraffslip med batteri. 

Först ut är en sanning med modifikation då det finns en del enklare batterimaskiner på marknaden, men sett till de tre-fyra större märkena som riktar sig mot proffsen är Flex först med maskinen som drivs av ett 18V batteri.

Du kan slipa fullt ut inom tiden det tar att ladda reservbatteriet och Gemh 18.0-EC ska vara lika effektiv som nätdrivna ”syskonet” GE7, menar Flex.

Dessa båda maskiner är kompatibla vad gäller sliphuvud och detaljer som kan bytas mellan maskinerna. 

Du slipper en sladd, men du måste ju ändå bråka med dammsugarslangen. Ofta tejpar man ju med kabeln på slangen… så du slipper ju inte undan den biten.

Johan Priverus, Måleribolaget i Jönköpingstrakten

Ett elektroniskt styrsystem (EMS) skyddar och förlänger livslängden samt ökar effektiviteten. Överbelastningsskyddad och med dammutsug mellan krans och slipplatta.

Varvtalet styr du med ett justerhjul. Sliphuvudena byts med klickfunktion och är flexibla via en ”kardanknutsfunktion”. 

Johan Priverus jobbar mycket med nyproduktion och använder ofta giraffslip. Han gillar att utvecklingen gått åt rätt håll. 

– Ja det är bra att det händer något. De första ”girafferna” var grymt tunga och väsnades, det är skillnad nu. 

Maskinens batteri

Maskinen drivs av samma batterityp som övriga 18V-maskiner från Flex.

En person arbetar med giraffen

Den nya Handy Giraff är kompatibel med både GE7:an och den nya långhalsade batterigiraffen Gemh 18.0 EC.

Dammupptagning och ergonomin har också förbättrats avsevärt. Men just här är vinsten kanske inte så stor.

– Du slipper en sladd, men du måste ju ändå bråka med dammsugarslangen. Ofta tejpar man ju med kabeln på slangen… så du slipper ju inte undan den biten, säger han.

Fjärrfunktionen till dammsugaren har Flex inte heller löst utan den måste startas manuellt vilket är ett minus. Kanske finns risken att strunta i dammsugaren om man bara ska slipa en mindre yta…!?

Men att den är kompatibel med GE7:an är ett plus och i samma familj ingår nu också lika nya Handy Giraff GCE6-EC som släpps i dagarna; Tänkt som ett komplement till långhalsarna.

En liten vägg- och takslip med utbytbart huvudsystem, samma delar som ovan nämnda maskiner.

Tänkt för små ytor och trånga utrymmen och även denna har dammutsuget mellan borstkrans och slipplatta så du slipper ”skräp” som repar om det fastnar mellan papper och vägg. 

Båda maskinerna har knappt nått grossisterna, men är på väg ut.