This article can also be read in Romanian and English.

En del har kommit till Sverige och Kiruna nyligen medan andra har erfarenhet av andra arbetsgivare söderut i landet.

De berättar att de tidigare jobbade jättemycket, ibland började de redan klockan 6 och slutade klockan 19. De körde egen bil och arbetsgivaren drog av timmar.

– Arbetsgivaren kunde säga att vi inte hade jobbat tillräckligt fort och drog därför av timmar så vi fick mindre lön, säger Ionut Cobzariu.

– Vi fick inte betalt för tid som gick åt till städning eller förflyttning, säger Claudiu Farcas.

Däremot berättar han att det inte var så stora problem med arbetskläder och säkerhet tack vare att de var på stora arbetsplatser.

De skulle få 180 kronor timmen enligt kollektivavtalet men jag förhandlade upp deras löner till 207 kronor. Det är högt löneläge i Kiruna.

Jan-Crister Riggo, ombudsman Målarna

De bodde trångt 16 personer tillsammans i tre rum och kök och delade på två toaletter.

Nu i Kiruna bor de i lägenheter med god standard och jobbar åt underentreprenören Swesar construction som har kollektivavtal.

– De skulle få 180 kronor timmen enligt kollektivavtalet men jag förhandlade upp deras löner till 207 kronor. Det är högt löneläge i Kiruna, säger Målareförbundets ombudsman Jan-Crister Riggo.

Rumänerna berättar att tidigare när facket kom var de rädda, den tidigare arbetsgivaren hade hotat att skicka hem dem om de pratade med facket. Nu känner de sig mer trygga och flera har också blivit medlemmar.

Jan-Crister Riggo har samlat de rumänska målarna till en introduktionsutbildning om facket och den svenska modellen. Kursen hålls på rumänska med hjälp av kollegor på fackförbundet Fastighets.

Mihaela Ciobanu jobbar med en skrapa på en vägg

Mihaela Ciobanu är lärling och vill göra det svenska gesällprovet.

Ionut Cobzariu i gul jacka och hjälm inomhus vid bygget

Ionut Cobzariu är med i Målareförbundet och vill bli fackets representant på arbetsplatsen.

De får lära sig om såväl lagar som kollektivavtal. Att de får betalt utan att jobba på röda dagar, att det inte är tillåtet att jobba hur många timmar som helst, att de har rätt till betald semester och sjuklön.

Och att de som nyanställda har rätt till dem dagars betald ledighet redan innan de tjänat in semester – en följd av det avtal som Målareförbundet har förhandlat fram. Alla nio målarna på Swesar construction kommer till utbildningen och känner sig både stärkta och ledsna:

– Vi visste inte att det fanns sådana regler i Sverige. Nu vet vi mer efter den här dagen.

Flera av de rumänska målarna är intresserade av att lära sig svenska på Svenska för invandrare. Jan-Crister Riggo på facket och Swesar constructions vd Nicolae Sarchiz ska kolla upp hur de kan hjälpa till.

Även han och platschefen Stefan Sjöström kommer till lokalerna där den fackliga kursen hålls, för ett möte med fackets ombudsman.

– Vi vill vara seriösa och alla ska känns sig trygga. Kollektivavtal är en självklarhet, säger Nicolae Sarchiz.

De rumänska målarna har arbetslivserfarenhet och diplom från hemlandet. Mihaela Ciobanu är lärling och såväl hon som de mer erfarna målarna är intresserade av det svenska gesällprovet. Att få sin utbildning värderad i svenska mått.

– Jag ska kolla vad som ingår i deras utbildning och vi kan göra arbetsprover för att se hur de ligger till. Våra medlemmar kommer jag hjälpa så de får göra gesällprovet, säger Jan-Crister Riggo.

Jan-Crister Riggo i gul hjälm och jacka utomhus vid bygget

Fackets ombudsman Jan-Crister Riggo har förhandlat för de rumänska målarna som har samma lön som lokala målare i Kiruna.

En samling personer vid ett bord

Det har varit svårt att få målare till stadsomvandlingen, rumänska målare blev räddningen.

Även ledningen på Swesar construction är positiva.

– Det är bra om de vill göra gesällprovet. Det är en kvalitetssäkring för företaget, säger platschef Stefan Sjöström.

Ionut Cobzariu har redan värvat flera av sina kollegor till att bli medlem i facket, han har skapat en facklig Facebookgrupp på rumänska och han är intresserad att lära sig mer. Han anmäler sitt intresse för att bli facklig förtroendevald på sin arbetsplats som medbestämmande ombud eller skyddsombud.

Jan-Crister Riggo är glad att han kunnat hjälpa dessa personer och stärka deras förtroende för facket.

– Det är viktigt för oss alla att vi har medlemmar så vi kan påverka deras arbetsvillkor.

För Riggo som har sitt kontor i Luleå innebär det många och långa resor att besöka medlemmarna i Norrbotten. Kiruna som ligger 34 mil norrut besöker han en gång i månaden. Nu under våren när arbetsmarknaden för målarna har hettat till har han varit där varannan vecka för att skapa kontakt.

– Det handlar om att kolla arbetsmiljö, träffa medlemmar, rekrytera nya medlemmar och förhandla, säger Jan-Crister Riggo.

En målare i gul jacka målar en röd dörrkarm och vägg
De Rumänska målarna berättar att tidigare när facket kom var de rädda, den tidigare arbetsgivaren hade hotat att skicka hem dem om de pratade med facket. Nu känner de sig mer trygga och flera har också blivit medlemmar.