Högtryck för målarna när samhällen flyttas
LKAB (Luossavaara Kiirunavaara AB) är ett av Sveriges äldsta industriföretag.
För att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalm, vara ett världsledande exportföretag och skapa de drygt 17 000 arbetstillfällen de gör så måste stora delar av samhällena Malmberget i Gällivare kommun och Kiruna flyttas.

Målarnas facktidning besökte Norrbotten för att träffa några av de målare som deltar i denna historiska samhällsomvandlingen i Kiruna och Gällivare.
Kommunerna bestämmer hur de nya samhällena ska se ut och LKAB betalar de kostnader som uppstår. Nya byggnader och infrastruktur men också kompensation till de människor som berörs.
Gruvorten Kiruna grundades 1900 av Hjalmar Lundbohm som också var LKAB:s förste disponent. Staden byggdes i närheten av berget Kiirunavaara där järnmalmsbrytningen var igång.
Sedan dess har gruva och samhälle utvecklats sida vid sida. Nu flyttas en tredjedel av samhället varav hela centrumkärnan är en del.
Måleriet utförs dels av lokala målerifirmor men också firmor från kusten och Stockholm. Det omfattande och långa arbetet med att bygga upp ett nytt samhälle har gjort det svårt att få tag på målare. Trots att löneläget är högt.
För Sanfridssons måleri blev lösningen att ta hjälp av en underentreprenör med målare från Rumänien.
Vi besökte Norrbotten för att träffa några av de målare som deltar i denna enorma och historiska samhällsomvandling.