Du behöver få tillräckligt många arbetspass för att kunna betala hyra och mat. Samtidigt måste du tänka på hälsan så att du inte blir utbränd för då förlorar du spelet. En delad tur ger minus på hälsokontot.

Du kan ta ett dagpass på förskola och ett kvällspass på restaurang. Men har du otur hämtar föräldrarna barnen för sent. Då får du jobba övertid men hinner inte till restaurangen.

Så kan det gå till i brädspelet Springvikarierna som är skapat av läraren Felix Falk i värmländska Grums. Hela sitt liv har han byggt egna brädspel för familjen, men det här är det första som nått hela vägen till spelbutiker.

– Jag har hört historier av många människor som lever med otrygga anställningar, som aldrig kan planera sina liv. De ska svara snabbast på sms och alltid prestera bäst när de väl får jobb. Jag insåg att konkurrensen som skapas mellan människor om de här jobben är väldigt lik många klassiska spelmekaniker.

Vi har gjort tydligt att det är satir, Max Gustafson är van att teckna misär som är rolig men behåller allvaret.

Felix Falk, lärare och spelskapare

– Så jag ville göra ett spel som gör det tydligt för människor hur vikarier drabbas, samtidigt som det blir ett roligt och klassiskt brädspel, berättar Felix, som just plockat undan efter sin lektion, på telefon till Kommunalarbetaren.

Felix Falk tog kontakt med LO och ABF som gillade idén och gav ekonomiskt stöd genom att förbeställa 450 spel. Felix gick vidare genom att läsa litteratur om ämnet och samla hundratals berättelser från vikarier, framför allt via Facebook, tillsammans med illustratören Max Gustafson.

Detta för att spelet ska bygga på trovärdiga scenarier från vikariernas liv.

– Vi har gjort tydligt att det är satir, Max Gustafson är van att teckna misär som är rolig men behåller allvaret. Det är hemska händelser men det är alltid tydligt i spelets budskap att allt detta händer på grund av att du är i den här situationen, inte på grund av dig som individ.

Spelet har ingen vinnare utan det finns de som klarar sig och de som inte klarar sig.

Felix Falk, lärare och spelskapare

Tillsammans med ABF ska Felix utveckla en studiecirkel där spelet ska användas som underlag för diskussioner. Men enligt Felix kan vem som helst som gillar brädspel uppskatta spelet. 

Via crowdfunding har det beställts över 500 spel och detta kommer styra hur många spel som kan tryckas och sedan säljas i butiker i höst. Du kan fortfarande förbeställa spel via Vildhallon som ger ut spelet.

Till skillnad från de flesta andra spel har Springvikarierna ingen vinnare.

– Man tävlar om att få jobben och att inte bränna ut sig samtidigt. Men i slutändan mår ju inte jag bättre för att du har blivit utbränd. Spelet har ingen vinnare utan det finns de som klarar sig och de som inte klarar sig.

Artikeln har tidigare publicerats i Kommunalarbetaren, som tillsammans med Målarnas facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus AB.