Kan man sjukskriva sig eller vabba under semestern? Här är det som gäller!
Texten uppdaterades
Bild:
Pixabay/Chris Smedbakken
Det är lätt att tänka ”ja, men jag är ju ändå ledig” om man blir sjuk under semestern. Det många inte vet är dock att sjukdagar enligt semesterlagen inte ska räknas som semesterdagar.
Semestern ska nämligen vara en tid för avkoppling, och om du blir sjuk eller lider av en arbetsskada under semestern ska du sjukanmäla dig och ta ut ledigheten vid ett annat tillfälle istället. Detsamma gäller vid vård av barn (VAB).
Om du blir sjuk under semestern
Om det är du själv som blir sjuk ska du sjukanmäla dig till din arbetsgivare och få sjuklön precis som vanligt. Då avbryts semester och du har rätt att ta ut semesterdagarna vid ett senare tillfälle.
Du behöver inte vara ”helt utslagen” för att få sjukanmäla dig under semestern – om ditt mående är sådant att du skulle ha sjukanmält dig i vanliga fall, så gäller det även här.
Om du inte får tag på chefen eller dennes eventuella ersättare (det är ju trots allt semestertider) kan du anmäla sjukdomen i efterhand. Det är dock viktigt att göra det så fort som möjligt (helst första dagen du är tillbaka efter ledigheten) – annars kan det bli svårt att få igenom sjukskrivningen.
Detsamma gäller om du är för sjuk för att sjukanmäla dig: Sjukanmäl dig så fort du får möjlighet.
Arbetsgivaren får inte neka dig sjuklön om du blir sjuk under semestern, men du kan behöva bevisa att du faktiskt varit sjuk. Därför är det bra att besöka en läkare för att få det dokumenterat.
Om det under semesterledigheten infaller en eller flera dagar då arbetstagaren inte hade kunnat arbeta på grund av sjukdom eller arbetsskada, eller en eller flera dagar som är semesterlönegrundande enligt 17 a och 17 b §§ ska, om arbetstagaren utan dröjsmål begär det, sådana dagar inte räknas som semesterdagar.
I sådant fall ska de semesterdagar som återstår förläggas i ett sammanhang, om arbetstagaren inte medger annat.