– Vi valde att gå ut med det nu med anledning att sätta press på Tema Elektro att teckna kollektivavtal. Men det är först i augusti som måleriarbetet sätter igång, säger Stefan Cedermark, ombudsman på Målarna.

Har Elektrikerna inte lyckats teckna kollektivavtal den 23 augusti så lägger Målarna ned arbetet som deras medlemmar på Lomma måleri AB gör på förskolan i Höör.

Elektrikerna har utan framgång förhandlat med Tema Elektro utanför Sjöbo i Skåne om att teckna kollektivavtal med förbundet. Två gånger sköt facket på sitt varsel i hopp om att en lösning var i sikte. Men när varseltiden återigen gick ut verkställdes stridsåtgärden den 23 juni.  

De medlemmar förbundet har på företaget lade ned sitt arbete och togs ut i strejk. Det arbete som dessa personer skulle ha utfört är satt i blockad, så ingen annan får utföra det arbetet. Samtidigt fortsätter medling mellan fack och arbetsgivare med Medlingsinstitutets medlare.

Tre olika varsel

På mindre än tre veckor har Elektrikerna lagt varsel mot tre olika företag.

Fredag 28 maj lade Elektrikerna ett varsel mot ett larmföretag i Halmstad. Måndagen därpå enades parternaoch företaget kommer hädanefter att följa Elektrikerförbundets Larm- och säkerhetsteknikavtal.

Onsdag 2 juni varslade förbundet förtaget Tema Elektro i Blentarp utanför Sjöbo i Skåne. Stridsåtgärderna skulle ha trätt i kraft 11 juni, men skötsupp två gånger. Slutligen gick varslet ut 21.30 tisdag 22 juni, och stridsåtgärderna trädde i kraft på onsdag morgon.

Onsdag 16 juni varslade Elektrikerna för tredje gången, denna gång mot solcellsföretaget HPsolartech i Uppsala. Kollektivavtal tecknades tisdagen 29 juni och konflikten bröt aldrig ut.