Arbetsplatsen ligger i södra Stockholm där byggbolaget Tornstaden på uppdrag av Riksbyggen uppför ett 16 våningar högt hus med 70 bostadsrätter.

Alviks måleri som har målningen är klara med den inre delen av huset och ackordslaget har knallat till nya projekt. Utsidan på huset som är putsat skall målas med en Silikat liknande färg där man rullar en Primer först och därefter färgen.

Jaha tänker vi när vi hör att arbetet skall utföras utan ställning eller skylift på det typ 45m höga huset, helikopter eller!?

Rutinerade klättrare

Arbetet utförs av åtta certifierade klättrare som utför målningsarbeten på höga höjder som här. En del utav klättrarna har även utfört målningsjobb högt upp i oljeborrtorn i Mexikanska golfen.

Ett internationellt gäng med Eddy ifrån USA som bas och resten ifrån övriga Europa och Sverige.

Riskanalysen visar att målarna ligger på Level 2 och 3 som är stor erfarenhet med arbeten på höga höjder, med mer än 1000 timmars erfarenhet.

Eddys gäng var med i Målarnas facktidning när Tele2s arena byggdes och takkonstruktionen målades. Hammarbys hemmaplan alltså.

Oskar Nilsson på takkanten

Oskar Nilsson känner på höjden.

Två målare vid takkanten

Intervju med Eddy som ansvarig.

Corona-anpassad arbetsplats

Oskar och jag skriver in oss på Tornstadens platskontor som är corona-planerat, meddelar platschefen Mikael Wallenberg. Han bjuder på en kopp kaffe medan han visar runt på kontoret där även arbetarna har sina omklädningsrum och matplats.

Alla på arbetsplatsen äter och byter om på olika tider för att förhindra smitta, berättar Mikael. Snyggt och rent omkring konstaterar vi på både kontoret och bygget när tar hissen upp till 15:e våningen för att sen ta ytterligare en trappa upp på taket.

Här uppe blåser det en hel del till skillnad mot marknivå.

Väder och vind är största faran

På taket går det rep till fästanordningar kors och tvärs. Även vi förstår nivån av säkerhet med förankringar och skydd över takkanten, för att linorna inte skall skava sönder när målarna arbetar på utsidan av fasaden.

Lagbasen Eddy visar oss ut på balkongen på 10:e våningen, där tre målare rullar på fasaden sakta men säkert. Eddy bevakar ifrån balkongen och ett par nere på marken.

Väder och vind är största faran men så här långt har allt gått bra.

Gruppbild på marken

Säkerhetskoll på marken.

Oskar Nilsson på taket

Oskar Nilsson kontrollerar fästpunkter och material på taket.

Färgen blåser iväg

Samtliga hänger i dubbla linor upp till taket. Färghink och verktygsburk är fästa i karbinhakar på bältet. Även vattenflaskan hänger där.

Med tanke på att färgen blåser iväg på dessa höjder har Tornstaden köpt in skydd till bilarna närmast fasaden.

Vi erbjuds prova på att hänga i en sele men tackar vänligt nej då det är fler arbetsplatser att besöka.

Okej! Kändes väl så där att slänga benen över kanten i snöre 45m över backen.