Knappt hinner augustisolens värme lägga sig innan det bistra allvaret griper tag i en och skapar ordning i vardagen efter semesterledighet. Återstart av det vanliga livet.

Under åren som målare fanns det alltid en skön känsla att komma igång med sina objekt, köra på ordentligt, plötsligt är klockan nio och det är frukost, sen i ett kick är det fredagsfika och nedförsbacke mot helg.

Men ju närmre höstterminen rör sig mot jul så kommer en tuff tid för många målare. Hur ser det ut med jobb de kritiska vintermånaderna, kommer vi klara oss från uppsägningar i år?

Som facklig företrädare hade man alltid stenkoll på vilka som hade mycket att göra, vilka som brukade säga upp och vilka firmor som ansträngde sig för att klara behålla alla målare under vintern.

Nu har det i många delar av Sverige sett bra ut senare år med beläggning under vintern. Men för den som blir av med jobbet är det alltid en kris. Sömnlösa nätter och oro som biter sig tag i vardagen. Då är ekonomisk trygghet avgörande.

För krisen är inte över, den har tagit hårt på många branscher och jobb är fortsatt hotade.

Dan Matsson

Från fackets sida kommer vi alltid ta strid för hög ersättning i arbetslöshetsförsäkringen men också för att det förs en aktiv politik för fler jobb. Går Sverige bra och har jobb, då går byggbranschen bra och medlemmarna i Målarna har en tryggare tillvaro på jobbet.

Innan sommarens ledighet stod Sverige på randen till en regeringskris mitt under pandemin, hot om extraval ett knappt år innan ordinarie val. Det tycks lättare att skapa låsningar än hitta lösningar.

LO-förbundens medlemmar som varje dag under pandemin gått till jobbet, tagit sitt ansvar i kristider behöver inte politik som skapar kaos, i stället krävs en stark enighet om att ta Sverige starkare ut ur pandemin.

För krisen är inte över, den har tagit hårt på många branscher och jobb är fortsatt hotade.

Nu behövs en återstart av Sverige, det gör vi bäst genom att investera i sådant som är hållbart och bra för oss alla, bygg säkrare och snabbare vägar på landsbygden som binder ihop Sverige, rusta upp äldreboenden och skolor, bygg lägenheter så unga kan flytta hemifrån.

Klok politik som stärker Sverige och skapar välstånd och trygghet för vanligt folk. Satsa på jobben så går vi stärkta ur det här tillsammans.

För övrigt anser jag att

…stora sportarrangemang som OS borde sändas av SVT. Det är inte rimligt att befolkningen hänvisas till svindyra streamingtjänster för att följa de blågula färgerna i olympiska spelen.

…Sverige i sommarskrud är magnifikt.