Ett bildmontage där Henrik Karlsson och Hampus Sjögren står på varsin sida om ett stort måttband

Målarna Henrik Karlsson och Hampus Sjögren har helt olika åsikter om vilken löneform som är bäst.

Hampus: ”Bra planering ger högre ackord”

Hampus Sjögren mäter till största delen sina jobb. Hans snittlön hittills i år har varit 248 kronor i timmen.

Pengarna är drivkraften men han tycker också att det är en morot för att hålla tiderna.

Han mäter till 90 procent, men konstaterar att de inte är så många kvar som gör det. För Hampus Sjögren och kollegorna på Mästarna Sjölander finns dock en förmån som förhandlats fram lokalt med deras arbetsgivare.

Garanteras tidlönen när ackordet inte går ihop

Enligt kollektivavtalet ska den som mäter ha garantilön, för närvarande 176,25 kronor, oavsett om jobbet går ihop eller inte. När målaren skickat in sin tid får den förhoppningsvis ett överskott.

– På vår firma har vi ett lokalt avtal som garanterar oss samma som tidlönen när ackordet inte går ihop. Vi hade en arbetsledare som drev igenom det för att folk inte skulle bli avskräckta från att mäta, säger Hampus Sjögren.

Hampus Sjögren arbetar
– Vi har stött på en del problem och man behöver tänka till. Det är inte så bra för ackordet men samtidigt är det kul att lära sig något nytt, säger Hampus Sjögren.

Tidlönen på Mästarna Sjölander är 191,75 efter förhandlingar, alltså högre än kollektivavtalet.

De senaste åren har han gått mycket på större byggen.  

– Det är svårt att mäta en dörrkarm hos fru Svensson, men lite större jobb brukar gå bra. Ommålning brukar ofta vara bättre för ackordet än nyproduktion. På nyproduktion är det små marginaler.

Lärorikt – men inte bra för ackordet

Tidningen träffar honom i Timrå där kommunen bygger ett nytt badhus. NCC är huvudentreprenör. Här är det en del special eftersom det är våtutrymmen.

– Vi målar med diffussionsöppen färg och spacklet får inte gå ner där kaklet ska sitta för då fäster det inte. Det innebär mycket maskering där vi annars bara skulle spruta på spacklet.

Vid bassängerna spacklas väggarna med ett specialspackel som tål klor. Det ger en knottrig yta och kräver en speciell spruta.

– Vi har stött på en del problem och man behöver tänka till. Det är inte så bra för ackordet men samtidigt är det kul att lära sig något nytt.

Skriver upp allt extra jobb

Hans tips för att få ett bra överskott är tidhållning och planering. Att få en tydlig arbetsbeskrivning underlättar också arbetet.

– Sen gäller det att vara duktig med pennan och skriva upp allt extra jobb som görs. Varje rast sitter jag och noterar, säger Hampus Sjögren som framhåller att det också blir bättre för firman.

– Man är mer engagerad i sitt jobb. Nån frågar kan du måla den där listen också eller skruva ur den där lampan, på tidlön gör man det bara, vid ackord skriver man upp och firman kan ta betalt för det.

En spackelspruta

Spackelsprutan kommer väl till pass när de stora ytorna i badhuset ska spacklas.

Maskeringstejp på en lång vägg

– Vi målar med diffussionsöppen färg och spacklet får inte gå ner där kaklet ska sitta för då fäster det inte. Det innebär mycket maskering där vi annars bara skulle spruta på spacklet, säger Hampus Sjögren.

”Prislistan hänger inte med i utvecklingen”

Hampus Sjögren tycker det är en oroväckande utveckling att så få mäter.

– Prislistan måste höjas och anpassas efter dagens verklighet. Det är alldeles för små marginaler för behandlingar. Kraven är höga, det får inte finnas en endaste por och väggarna ska se ut som en motorhuv, men antalet behandlingar och prislistan hänger inte med i utvecklingen, säger Hampus Sjögren.

Generella och riktade höjningar i prislistan är återkommande krav från Målareförbundet i kollektivavtalsförhandlingarna med Måleriföretagen.

Även om inte förbundet fått igenom sina krav fullt ut så innebar de senaste förhandlingarna en höjning med 1,9 procent och från 1 maj 2022 höjs prislistan med 1,7 procent.

Om kritiken: ”Klart det finns slarvpellar”

Hampus Sjögren lyfter också att elever på skolan behöver mer information.

– Det är många lärlingar som inte känner till ackordet och så börjar de på någon mindre firma där alla går på tidlön, det är lätt att bli kvar i det då.

Kritikerna menat att ackordsmålare far fram i hög fart vilket medför slarv och andra får komma och bättra. Vad säger du om det?

– Klart det finns slarvpellar men det gör det på tidlön också. På nyproduktion går det inte att fuska, det blir besiktning. Och här tar vi i alla fall rätt på vårt eget.

Henrik: ”Man ska hålla hela arbetslivet”

Henrik Karlsson föredrar att jobba på tidlön. Han tjänar 186,75 kronor i timmen och tycker att skillnaden upp till dem med ackordslön är bedrövlig.

När tidningen når honom kommer han precis ner med skyliften från 12 meters höjd. Han drar en lättad suck och skrattar till:

– Höjder funkade förr, men nu är man inte 25 längre.

Vill ha lön efter kompetens och erfarenhet

Henrik Karlsson är 49 år och tycker inte det känns rätt att han har samma lön som en 21-åring som nyss blivit utlärd.

– Jag tycker det skulle vara bra med månadslön och individuell lönesättning, eller i alla fall olika steg på något sätt utifrån kompetens och erfarenhet.

Henrik Karlsson målar i ett fönster
– Jag tycker det skulle vara bra med månadslön och individuell lönesättning, eller i alla fall olika steg på något sätt utifrån kompetens och erfarenhet, säger målaren Henrik Karlsson .

I förra årets avtalsförhandlingar ville arbetsgivarsidan införa månadslön. Det gick inte Målareförbundet med på. Men parterna enades om en gemensam arbetsgrupp som ska se över vad månadslön skulle inbära i måleribranschen.

Henrik Karlsson berättar att han jobbar så gott som bara på tidlön. Det var längesen han mätte.

– Med ackord är det en helt annan stress. Det finns inte tid för att göra snygga jobb. När jag stänger dörren så står jag för det jobb jag gjort.

Förknippar ackordet med stress och slarv

Det är ofta servicejobb på olika små ställen som är Henrik Karlssons uppdrag. Nyproducerade villor är också en vanlig arbetsplats för målaren från Kalmar.

– Där är det att spackla och sätta upp tapeter, det går rätt fort. Visst man kan mäta dom men det vill inte jag göra.

Om något skulle få Henrik Karlsson att mäta så skulle det vara pengarna, men han tycker inte det är värt det.

– Jag kan förstå när man är 20-30 år och vill tjäna snabba pengar, men man ska hålla hela arbetslivet också.

Henrik Karlsson i en skylift vid en husfasad

– Med ackord är det en helt annan stress. Det finns inte tid för att göra snygga jobb. När jag stänger dörren så står jag för det jobb jag gjort, säger målaren Henrik Karlsson .

Henrik Karlsson sedd genom springan i en fönsterbräda

Det är ofta servicejobb på olika små ställen som är Henrik Karlssons uppdrag. Nyproducerade villor är också en vanlig arbetsplats för målaren från Kalmar.

Han förknippar ackordet med stress, slarv och enformiga arbetsuppgifter.

– En del spacklar och spacklar men inget annat. Klart det är effektivt men man sliter ut sig. För sliter det gör dom. Men sen får vi dit och bättra efter de som tjänat 30 spänn mer. Det känns inte roligt.

Ger variation och spar kroppen

Lägsta tidlönen för utlärd målare är enligt avtalet 180,25. Men efter lokala utläggningsförhandlingar kan lönerna bli högre.

Även om den som mäter tjänar mer så ser Henrik Karlsson andra fördelar med tidlönen förutom att slippa stressen.

– Jag sköter mycket själv. Ibland kanske jag slutar med måleriet klockan 15 för jag behöver ringa kunder, boka skylift och andra uppgifter. Det ger variation och spar kroppen.

Han beskriver också stressen att behöva få tag på folk som inte svarar. Ibland ringer kunden när klockan passerat 16, inget han får betalt för men svarar det gör han. Inte heller en tidlönare kan dra benen efter sig, det finns ett ansvar mot kunder som ska flytta in.

– Jobbet måste bli gjort i tid men när man ligger bra till och har jobbat in tid går det också bra att sluta tidigare en dag.