Vad bör den som tänker ge sig ut och resa nu under höst och vinter tänka på?

Det gäller som resenär att vara väldigt påläst och uppdatera sig även under resan, det kan ske förändringar väldigt snabbt.

Hélène Mood, Folksam
En tecknad sol
Längre svar:

– Främst gäller det att hålla sig informerad om vad som gäller på resmålet. Ett första tips är att gå in på UD:s hemsida. Det svåra är att man i olika regioner i samma land kan ha olika regler, man måste vara beredd på att leta efter information. Reser du till exempel till Spanien kan de hänvisa till en telefontjänst för svar på vad som gäller, men i somras var det svårt för våra kunder att nå fram.

– Det gäller som resenär att vara väldigt påläst och uppdatera sig även under resan, det kan ske förändringar väldigt snabbt.

Bild: Roman Manchenko/Shutterstock

Bör man ha en ekonomisk buffert?

Ja. Vi föreslår att den som reser har en buffert av såväl pengar som tid.

Hélène Mood, Folksam
Tecknade sedlar i en plånbok
Längre svar:

– Ja. Vi har bland annat sett att olika länder och regioner har beslutat att resenärer ska sitta i karantän. Det kan vara att du testas positivt på resmålet eller på väg hem, och även om du kanske inte är direkt sjuk så krävs det ändå att du sitter i karantän, kanske på speciella karantänhotell. I somras blev vissa av de här karantänhotellen fulla, och hur ska man lösa boendet då? Det måste man ha med i beräkningarna.

– Är du sjuk ersätter vi dina kostnader, men om du inte är sjuk och du ändå ska stanna kvar på ett boende i karantän så är inte det sådant som något försäkringsbolag ersätter. Du kan även få en merkostnad för flyget. Det går inte lika många flygplan som tidigare och alternativen är få, du kanske får ta långa omvägar för att komma hem.’

– Så vi föreslår att den som reser har en buffert av såväl pengar som tid.

Bild: Shutterstock

Vad har ni mer för erfarenheter från sommarens resor?

Länderna på Balkan och de arabisktalade länderna har haft svårt att vårda patienter [och] om man nu ska resa så är det viktigt att man är vaccinerad.

Hélène Mood, Folksam
En tecknad spruta bredvid ett tecknat coronavirus
Längre svar:

– Det vi sett i sommar är att länderna på Balkan och de arabisktalade länderna har haft svårt att vårda patienter, särskild covid, så vi har fått ta hem många som blir sjuka där. Och det kan vara en jobbig upplevelse för den som är sjuk.

– Om man nu ska resa så är det viktigt att man är vaccinerad, och det kommer nog att vara viktigt att kunna visa att man är vaccinerad – och att vara det, för att slippa bli väldigt sjuk.

Hur har svenskarnas resvanor förändrats under pandemin?

Vi kan räkna ut att runt 70 procent inte rest så mycket som de brukar. Vi ser även att de allra flesta svenskar reste inom Europa, och då särskilt till Spanien.

Hélène Mood, Folksam
Två tecknade personer med pratbubblor
Längre svar:

– Genom försäkringsbolagens samorganisation SOS International kan vi se att det denna sommar anmäldes ungefär 30 procent av de reseskador som brukar anmälas av svenska försäkringskunder ett normalår. Så vi kan räkna ut att runt 70 procent inte rest så mycket som de brukar. Vi ser även att de allra flesta svenskar reste inom Europa, och då särskilt till Spanien.

Bild: Roman Manchenko/Shutterstock

Vart tror ni svenskarna reser i vinter?

De flesta svenskar som väljer att resa reser nog till Spanien, eller åker skidor i alperna eller i Sverige.

Hélène Mood, Folksam
Längre svar:

– Thailand brukar vara populärt, men det är i stort sett bara Phuket det går att resa till denna vinter. De har inte vaccinerat så mycket i landet heller, så de flesta svenskar som väljer att resa reser nog till Spanien, eller åker skidor i alperna eller i Sverige.

Bild: Roman Manchenko/Shutterstock

Vad händer om jag reser till ett land som UD avråder ifrån, och blir sjuk under resan?

Man får resa till ett land som UD avråder ifrån, och blir man sjuk på resan får man ersättning (gäller hos Folksam).

Hélène Mood, Folksam
En tecknad termometer som visar kalla grader
Längre svar:

– Det ser väldigt olika ut i de olika försäkringarna men Folksam har inget undantag. Man får resa till ett land som UD avråder ifrån, och blir man sjuk på resan får man ersättning. Det är inte heller något vi har diskuterat att ta bort.

Bild: Roman Manchenko/Shutterstock

Har pandemin inneburit att ni förändrar försäkringsvillkoren på något sätt?

Det är inget vi har ändrat ännu.

Hélène Mood, Folksam
Ett tecknat paragraftecken
Längre svar:

– Vi får ha en diskussion kring vad som ska omfattas av reseskyddet. Det skulle kunna innebära någon form av utökning men även begränsningar, men det är inget vi har ändrat ännu.

Bild: Pixabay