Bert Nilsson framför en byggnad som det står Volvo på.

– Min diabetsläkare skrev ut intyg som jag gav till Folksam. Det tog ett par dagar så fick jag 50 000 kronor, säger Bertil Nilsson.

Som medlem i Målarna har du en del försäkringar som ingår i medlemsavgiften medan andra är tillägg som du betalar för.

Det är ganska vanligt att personer inte har riktigt koll på sitt försäkringsskydd. Då kan det vara bra att ta hjälp av facket. Det är en service som ingår i ditt medlemskap.

Fem år gammal diagnos

För Bertil Nilsson handlade det om den extra diagnosförsäkringen han betalade för och den hade han haft länge.

Fem år innan det här videomötet där Folksam informerade Målarnas medlemmar om försäkringar hade Bertil Nilsson fått diabetes. Efter mötet ringde han till fackets ombudsman Douglas Strömberg i Skövde för att fråga vad han skulle göra.

Trots att det var flera år sedan sjukdomen konstaterades fick han ersättning från diagnosförsäkringen.

– Min diabetsläkare skrev ut intyg som jag gav till Folksam. Det tog ett par dagar så fick jag 50 000 kronor, säger Bertil Nilsson.

21 stygn i huvudet

– Efter det här har jag bättre koll på mina försäkringar och jag har i bakhuvudet när något händer – kan jag få något för det här?

Och det har blivit fler tillfällen. Som när Bertil Nilsson cyklade under ett träd där en kapad gren skalperade honom och han fick sy 21 stygn i huvudet. Han visar ärret och är tacksam att det ändå gick så bra som det gjorde.

– Då fick jag 9 000 kronor från olycksfallsförsäkringen, säger Bertil Nilsson.

Planerar pension vid 63

Han har målat sedan 1974 och berättar att knät är kasst och det gör ont i kroppen – typiska målarkrämpor. Han fyller snart 63 år och planerar för att gå i pension då.

Vi möts utanför en av Volvos anläggningar i Skövde. Här byggs nya gjuteriet.

– Jag har jobbat med underhållsmålning här på Volvo i 20 år, det har jag trivts bra med, säger Bertil Nilsson.