I vanliga fall gillar jag inte att göra så stor skillnad på män och kvinnor. Vi kommer i olika former, storlekar och är av varierande sinnelag. Men när det kommer till graviditet, där går jag bet. Det är en skillnad.

Även om inte alla vill bilda familj så hoppas jag att vi komma överens om att det åtminstone är ganska naturlig att många av oss väljer att skaffa barn.

Vissa säger till och med att meningen med livet är att reproducera sig. Men det vet jag inget om.

”Enligt svensk lagstiftning förbjudet”

Trots det naturliga gör det mig så oerhört förbannad, rent ut sagt, när det är så många av oss som får så tydliga nackdelar av just möjligheten att bli gravida.

Det gäller vare sig vi tänkt att skaffa barn eller inte. Det tar sig uttryck genom att kvinnor blir tillfrågade vid anställningar om de tänkt att skaffa barn snart och det används mot oss som en nackdel av att vi är en del av branschen.

Dessa nackdelar tar vi del av redan innan vi själva ens funderat på om vi vill bli förälder en dag. Det här är inte heller bara en orättvisa som vi kan oja oss över, det är enligt svensk lagstiftning förbjudet.

Det är diskriminering att exempelvis välja att anställa en man i stället för en kvinna för att hon ”riskerar” att bli gravid.

”Inte van vid att arbetarna blir gravida”

Att vi arbetar i en bransch som inte är van vid att arbetarna blir gravida är tydligt och det är tröttsamt och förlegat.

Jag får ofta ta del av erfarenheter där arbetsgivare visar sin ovilja att exempelvis anpassa våra arbetsuppgifter efter de förändringar som sker i kroppen.

Jag hör om kvinnor där arbetsgivaren hävdar att återanställningsrätten inte gäller för gravid eller föräldraledig och massa annat skit, rent ut sagt.

Man jobbar och man kämpar för att få arbets- och familjelivet att gå ihop. 100 år av kvinnlig rösträtt men ändå så många orättvisor kvar.

”Trodde vi hade kommit längre”

Det är klart att det finns exempel på när det här fungerar och det ska vi använda oss av för att driva på en förändring. Men kom igen nu! Jag trodde verkligen att vi hade kommit längre än så här.

Det gör mig besviken och jag vill inte höra massor om att ”det har ändå blivit bättre än förr”.

Kvinnor utsätts för diskriminering för att de föds till kvinnor. Det är inget val man gör och man ska inte bli sedd som en börda på sin arbetsplats för att man kan eller väljer att skaffa barn.