Genom ett samarbete inom avdelning 4 så kraftsamlar facket sina besök till olika geografiska områden. Tio personer i team om två var ute under dessa dagar.

– Ett mål var att träffa målare och lackerare ute på deras arbetsplatserna för att prata om arbetsmiljö och förhållanden på företaget samtidigt svarade vi på frågor från även icke medlemmar, säger Douglas Strömberg och fortsätter:

– De fick frågan om de hört talas om vår förening och om de vill vara med. Det ledde till att vi fick 20-tal nya medlemmar.

Mönsterpassning och snobbkant

Tidningen följde med de förtroendevalda Fanny Dymne och Jolene Klingstedt på turné. I en av Skövdebostäders lägenheter träffar vi Patrik Johansson från Falköpings måleri. Han har börjat i lägenheten idag och redan kommit långt.

– När man jobbar ensam och inte har någon att prata med går det undan, säger Patrik Johansson som alltid mäter.

Nico Tikkanen och Nicole Dahlgren i skolbänken.

Nico Tikkanen berättar att han tycker om att vara ute på praktik. I bakgrunden bläddrar Nicole Dahlgren i kollektivavtalet.

Kimi Nurminen målar en vapensköld på golvet.

– Enda nackdelen med den här utbildningen och jobbet är väl att jag är trött till träningen, säger Kimi Nurminen.

Flera rum ska tapetseras med mönsterpassning och snobbkant ska det vara.

– Det är roligt att gå på lägenheter för man ser ett färdigt resultat snabbt.

Han har utbildat sig till målare som vuxenlärling och trivs med sitt jobb och på firman.

De flesta elever begärde inträde

Under pandemin har skolinformationen till stor del hållits digitalt, men nu kan Jolene Klingstedt och Fanny Dymne äntligen träffa eleverna ute på skolan. De besöker både vuxenutbildningen på Movant och det kommunala gymnasiet Kavelbro.

Bland gymnasieeleverna i årskurs ett och två finns redan en medlem och innan vi lämnar skolan har de flesta gått in i sina telefoner och begärt inträde. De får frågan om de vet vad facket är och många vet att de håller koll på arbetsmiljön.

Fanny Dymne

Under pandemin har skolinformationen till stor del hållits digitalt men nu kan Jolene Klingstedt och Fanny Dymne (bilden) äntligen träffa eleverna ute på skolan.

Jolene Klingstedt

– Eftersom ni får lärlingslön utifrån antal timmar så är det viktigt med närvaro i skolan så ni inte får avdrag i timmar som påverkar er lön, säger Jolene Klingstedt till eleverna.

Jolene Klingstedt ger en kort historielektion hur det började när arbetarna bestämde sig för att gå samman för att kräva bättre villkor och att det fortfarande är viktigt att vara många medlemmar för att höja löner och förbättra arbetsvillkor.

Även om lärlingstiden ligger en bit bort så går hon igenom lärlingstrappan.

– Eftersom ni får lärlingslön utifrån antal timmar så är det viktigt med närvaro i skolan så ni inte får avdrag i timmar som påverkar er lön.

Handledarna vill olika saker

Nico Tikkanen berättar att han tycker de två dagar i veckan när han är ute på praktik är roligast, eftersom det känns seriöst och han är ute och får göra riktiga jobb.

– Jag går med tre olika personer, det är lite jobbigt eftersom de är väldigt olika. En säger att jag ska ta det lugnt och tar en vägg hela dagen så är det så, det viktiga är att det blir bra. En annan jagar på och håller ett högre tempo.

Patrik Johansson och Fanny Dymne i ett tomt lägenhetsrum.

I en av Skövdebostäders lägenheter träffar vi Patrik Johansson från Falköpings måleri.

Två målare framför en firmabil

Cirka 120 medlemmar och icke medlemmar fick besök av facket under några dagar. Vill du ha besök? Kontakta din avdelning.

Både han och klasskompisen Kimi Nurminen spelar fotboll i IFK Värsås.

– Enda nackdelen med den här utbildningen och jobbet är väl att jag är trött till träningen, säger Kimi Nurminen.

Jag uppmuntrar honom med att det ändå är bra att han tränar, det är viktigt för att orka ett fysiskt krävande jobb.

Nyss tillbaka efter pandemin

Nicole Dahlgren berättar att första delen av utbildningen har varit svår eftersom de haft distansstudier på grund av pandemin, men nu är det kul när de får vara på skolan.

– Men vi har bara hunnit spackla två gånger och inte satt tapet än, säger Nicole Dahlgren.

Tre målare inomhus

Cirka 120 medlemmar och icke medlemmar fick besök av facket under några dagar. Vill du ha besök? Kontakta din avdelning. .

Två målare utomhus

Cirka 120 medlemmar och icke medlemmar fick besök av facket under några dagar. Vill du ha besök? Kontakta din avdelning. .

På kvällen efter första dagen ute på arbetsplatserna återsamlas fackfolket och summerar dagen. De äter tillsammans och en annan kväll blir det bowling.

– Det är viktigt med gemenskap och att de som ställer upp får en trevlig stund tillsammans, säger Douglas Strömberg.

Resorna blir längre och längre

De målare och lackerare som facket träffat har mycket att göra, det är fortfarande in i oktober full fart utvändigt så de kämpar för att bli klara.

Många tar upp resor som blir längre och längre eftersom firmorna tar på sig extrajobb. Det är inte ovanligt att målarna reser en och en halv timme både före och efter jobb utan att få betalt för det.

På en firma var det stort missnöje rörande såväl pengar, kläder och långa resor.

– Där har jag pratat med en av de fackligt förtroendevalda som finns på firman så vi ska ha ett möte med alla medlemmar där för att se hur vi ska tackla det och vilket upplägg vi ska ha till arbetsgivaren. Det bästa är att lägga fram saker som kommer från hela gruppen, vilka förändringar de ser behöver göras, säger Douglas Strömberg.

Gruppbild utomhus

Förtroendevalda och personal samlade i Skövde. Från vänster Douglas Strömberg, Martin Svensson, Niklas Holmqvist, Lars Jonsson, Håkan Karlsson,

Två personer utomhus

Cirka 120 medlemmar och icke medlemmar fick besök av facket under några dagar. Vill du ha besök? Kontakta din avdelning. .

Tycker de klarar sig utan facket

De som inte är med i facket tycker det är dyrt och att de klarar sig bra själva och förhandlar för sig själva.

– Men vi träffade ingen som förhandlat fram bättre än det vi har i kollektivavtalet. Och de kan ju fundera över hur det skulle vara på arbetsplatserna utan det som facket har förhandlat.

Några hade ingen aning vad facket ens är så Jonny Svensson, ombudsman i Borås, fick ge en väldigt grundläggande information.

– Där finns det förtroendevalda på firman som ska fortsätta det snacket. Det är det bästa när facket finns på arbetsplatsen, säger Douglas Strömberg.

Framöver samlar Målarna i avdelning 4 styrkorna i Jönköping 25-27 oktober, Sjuhärad, Borås 15-17 november och i Halland med utgång från Halmstad i januari. Hör av dig till avdelningen om du vill ha besök på din arbetsplats.