Emil Bladelius står i en trappa invid en stor målning

– Vi vill få till ett politiskt samtal i den svenska debatten som handlar mer om våra medlemmars materiella förutsättningar och mindre om identitetspolitiken, säger Emil Bladelius.

Emil Bladelius bor i Mörarp utanför Helsingborg med sin fru, tre barn och två bonusbarn. Han har en bakgrund som partiombudsman och har även jobbat på LO lokalt i Skåne.

Han har också varit i det militära som amfibiesoldat och sedan pluggat arbetsrätt och historia. Han har varit politisk sekreterare i Malmö arbetarekommun och som konsult har han arbetat med utbildningar och som föreläsare.

”Vägen framåt” och ”Makthantverket”

2021 började han på Målarna och Byggnads för att arbeta bland annat med den gemensamma studieverksamheten som heter ”Vägen framåt” och påbyggnadsutbildningen ”Makthantverket”.

Utbildningarna görs av Målarna och Byggnads men tar emot deltagare från hela 6F-familjen.

– Jag har tagit fram det materialet och utvecklat den utbildningen med en bok och upplägget som används, säger Emil Bladelius.

Många medlemmar, förtroendevalda och anställda saknar grundläggande kunskaper om samhällsekonomi och har svårt att orientera sig i debatten.

Ska flytta fram positionerna

Målet med utbildningen ”Vägen framåt” är att deltagaren ska känna sig tryggare i samtal och diskussioner om hur samhället och arbetsplatsen kan formas i framtiden.

Fortsättningskursen ”Makthantverket” ska ge deltagarna kunskaper om olika sätt att påverka med syftet att flytta fram positionerna för arbetarrörelsen.

– Vi säger inga sanningar utan deltagarna ska med den kunskap de får kunna orientera sig i det politiska landskapet, säger Emil Bladelius och beskriver utbildningar som ställer högre krav än tidigare på deltagarnas engagemang.

Mindre identitetspolitik

På den arbetstiden som Målarna har kvar att förfoga över har de valt att dra nytta av Emil Bladelius politiska kompetens och utsett honom till valledare. Han kommer att ha ett nära samarbete med de politiskt ansvariga ute i regionerna.

– Vi vill få till ett politiskt samtal i den svenska debatten som handlar mer om våra medlemmars materiella förutsättningar och mindre om identitetspolitiken, säger Emil Bladelius och fortsätter:

– Kulturella skillnader i arbetslaget är mindre viktiga än de ekonomiska intressen som vi alla delar gentemot arbetsgivarna.

Ta reda på vad medlemmarna tycker

En del i arbetet inför valet är just de redan nämnda utbildningssatsningarna för att ge medlemmarna mer kött på benen så de själva kan föra sin talan. Intresset för utbildningarna är stort och platserna slut, därför planeras det för många fler tillfällen.

En annan del i arbetet inför valet är att ta reda på vad medlemmarna tycker och det får vi återkomma till när grundarbetet är gjort.

– Vi ska plocka upp vad våra medlemmar tycker är viktigt och formulera några punkter som vi som förbund kommer driva i debatten.

Emil Bladelius påpekar att all politik rör medlemmarna och facket vill göra ett arbete så det känns nära till vardagen.

– Den grundläggande värderingen i vår förening är att delar vi jämlikt på resurserna så får vi bra sjukvård, skola och så vidare.

Emil Bladelius

  • Ålder: 37 år
  • Bor: Mörarp utanför Helsingborg
  • Familj: Fru, tre barn och två bonusbarn
  • Intressen: Boxning, läsa, segla, omöjliga projekt – renoverar hela tiden.
  • Kör: Land Rover Defender, min pojkdröm.
  • Äter helst: Ost när barnen har somnat.
  • Dricker helst: Enorma mängder espresso men gärna vin till osten.
  • Läser: Flera böcker samtidigt. Den gudomliga komedin av Dante Alighieri, Erik Åsbrinks biografi om Gunnar Sträng, böckerna vi har i utbildningen läser jag om hela tiden bland annat Lönearbete och kapital av Karl Marx det är en liten pamflett på 40 sidor som vi har på brevskolan.
  • Lyssnar på: Väldigt brett min bakgrund är i blues BB King och andra äldre herrar men även klassiskt och pop ibland. Har varit musiker en gång i tiden.
  • Tittar på: Har dålig disciplin så om jag har det tillgängligt tittar jag på allt. Möblerat hemmet så barnens tv är lite undanskymd. Tagit bort streaming för jag tittade för mycket nu har vi  Svt. Senast såg jag en serie om norska motståndsrörelsen.
  • Drömresmål: Aten.
  • Förebild: Rickard Sandler, stadsminister 1925-26, grundande ABF och har skrivit mycket intressant om bildning och arbetarrörelsen.
  • Motto: Var den förändring du vill se.