Årets kulör: Bright Skies

Nordsjös kulörexperter har satt ett finger i den internationella trendvinden och enats om Bright Skies som Årets kulör 2022.

En ljusblå kulör som ska symbolisera en vändpunkt och välbehövlig ny frisk luft i våra hem. Överhuvudtaget spås 2022 bli en vändning där livfullare kulörer och ljusa toner tar över efter en period med mer dämpade toner.

Oron kring coronapandemin ska alltså förhoppningsvis bytas mot en framtidstro.

– År 2022 kommer Bright Skies att hjälpa oss att anamma nya idéer och drömma om en ny framtid, säger Ann-Charlotte Linde, nordisk kulörchef på Nordsjö.

Nordsjö har släppt fyra kulörpaletter där Bright Skies ingår.

Årets pantonefärg: Very Peri

2022 års Pantonefärg heter 17-3938 Very Peri och tillhör också den blå färgfamiljen. Även här pekar internationella färgjätten Pantones jury på någon slags nystart på färg/ trendfronten som vägen ut ur pandemitider.

Very Peri är en blåviolett färg, nära ultraviolett, vilket innebär en blå färg med violettröda undertoner. Pantone tror på lila toner i flera olika varianter under 2022.

I år är det 23:e året som Pantone utser årets färg och deras kulörval har genom åren tenderat att ”färga” av sig även på inrednings- och modebranschen.

En blålila färgruta
Very Peri är en blåviolett färg, nära ultraviolett, vilket innebär en blå färg med violettröda undertoner.