Birger Ericson står bakom företaget Speedheater och har tagit fram flera av deras produkter för färgborttagning.

Flexiskrapa heter hans nya multiverktyg som nyligen släppts på marknaden och är en skrapa främst till fönster och olika träprofiler/ snickarglädje.

– Att skrapa profiler på lister och fönster är ju ett jädra jobb, ett slit helt enkelt. Vi pratar mycket med hantverkare och det fanns ett behov för en riktigt bra skrapa ur flera synvinklar.

Vi pratar mycket med hantverkare och det fanns ett behov för en riktigt bra skrapa ur flera synvinklar.

Birger Ericson, Speedheater

Önskemålen från användarna handlade om många skrapprofiler i samma verktyg, minimerad tid att byta skär/ skrapblad, gärna enhandsgrepp samt lätt vikt.

– Vi lade till att börja med ned massor av arbete för att få den lätt. Varje gram påverkar när man jobbar mycket, säger Birger Ericson.

Flexiskrapan väger med sitt ihåliga handtag 100 gram.

Unikt ledat bladfäste som inte ”flippar”

Men den stora finessen är det flexibla fästet som gör att du kan använda alla sidor på bladet utan att behöva byta eller montera om skär. Du kan dessutom ändra vinkeln för bättre arbetsergonomi.

Själva bladfästet är alltså ledat, men har en tröghet i sig för att inte ”flippa” fram och tillbaka vid motstånd.

Speedheaters flexiskrapa
Med en ledad del i fronten kan du välja både sida på skäret och också arbetsvinkel för att komma åt. Bladet kan också ställas rakt.

– Den trögheten är ju jätteviktig; Att du kan byta vinkel, och därmed skärprofil, men ändå skrapa med det motståndet som blir utan att den rör sig.

Den här lösningen var så egen att den gick att söka patent på.

– Den är unik, det finns inte någon liknande i världen, säger Birger Ericson.

Bladen kan slipas

Flexiskrapan kommer i ett hölster med tre olika skrapblad i ett magasin vilket ger minst sex olika profiler. Bladen är slipbara och samlade i ett magasin som fiffigt fälls in i hölstret.

– Vi har valt att inte använda härdade blad som kan spricka, utan i stället blad med en stålsammansättning som enkelt kan slipas om vid behov.

Flexiskrapan är helt tillverkad i Sverige.

Birger Ericson
Birger Ericson står bakom svenska företaget Speedheater som nu kommer med en skrapa med en del finesser.