Stefan plockar i bilen

– Mitt nästa bidrag i samlingen verktyg blir en vägg- och takslipmaskin som kallas Giraffen för 14 papp, säger Stefan.

53-årige Stefan Jansson i Leksand har målat i dryga 35 år, varav 18 i Norge.

– Jag kommer nog aldrig tröttna så att göra något annat är inte aktuellt. När jag går i pension kommer jag toucha ett halvt sekel i yrket.

Han har genom åren endast haft en handfull arbetsgivare.

– Kanske kommer jag vara min egen någon gång den sista tiden innan pension. Jag känner att det kanske kan vara lite ditåt vindarna blåser.

Stefan vid sin bil

En eventuell fru hade nog sagt stopp om man kommit hem och lagt 11 papp på en jobbdammsugare.

Stefan Jansson, målare

Kollektivavtalet om verktyg

Enligt kollektivavtalet ska arbetsgivaren tillhandahålla verktyg och material som behövs för jobbet. Målaren ska hålla sig med handverktyg och mot kvitto få ersättning för upp till 1 500 kronor.

Arbetsgivaren ska förse lärlingen, vid anställningens början, med en komplett verktygsutrustning, enligt MYN:s anvisningar. Därefter kompletterar lärlingen själv utrustningen enligt samma regelsystem som för utlärd arbetstagare.

Källa: Kollektivavtal för Måleriyrket paragraf 10 moment c, Utbildningsavtalet paragraf 10.1

Stefan växte upp i Tumba. På den tiden målade både pappan och brodern vilket säkert inverkade på yrkesvalet. Maskinförare var något annat han starkt funderade på. I början var pengarna en drivkraft för målandet. Dåvarande hobbyn motocross slukade en massa stålar.

– Pengarna tycker jag alltid har varit bra i yrket. Men jag har å andra sidan också jobbat mycket extra.

Under slutet av lärlingstiden jobbade han åt Larsson & Örnmark i Stockholm. Hans sista jobb där var återställandet av Iranska ambassaden efter en omskriven brand -92.

– Jag hade precis gjort mina 6800 lärlingstimmar och såg fram emot att få tjäna lite stålar men då kom lågkonjunkturen och arbetsbristen. Det var surt.

Stefan plockar i bilen
Stefans firmabil rymmer alla verktygen han behöver i jobbet. ”Jag har faktiskt användning för precis varenda grej i samlingen”.

Stefan satte sig i bilen och körde till Norge. I Lillehammer gick han in på första bästa Statoilmack och frågade om någon kände en målarmästare. Staden skulle arrangera Vinter-OS året efter.

– Jag blev uppringd efter en vecka och blev ombedd att komma till Mediabyn i Hafjäll. Jag tänkte att jag kan måla OS-ringar eller vad som helst.

I stället blev han arbetsledare med uppdrag att måla 240 kåkar och drygt 120 lägenheter inför och efter OS-spelen. Därefter väntade jobb i Oslo i två år följt av 15 år i Elverum. Det blev nästan 20 år i Norge innan Stefan återvände till Sverige.

”Man kan aldrig bli arg på en norrman”

Åren i Norge har så klart präglat Stefan, som för tio år sedan bytte Norge mot Leksand. Han säger att han i grannlandet nästan blev mer norrman än svensk. Även språkligt sett. Vissa norska uttryck hänger med än idag.

Stefan säger att norrmännen inte begriper hur så många svenskar kan resa över gränsen för att knega och bo i en billig, sliten lya för att utföra samma jobb de själva gör. Han tycker annars att norrmän generellt sett har en bättre inställning än gemene svensk. Det gäller till det mesta i livet.

– Man kan ju aldrig bli arg på en norrman, de låter alltid lika positiva. Kanske är det satsmelodin i norskan. De verkar hursomhelst mer nöjda med vilka de är kan jag tycka. Finns respekt för alla oavsett vem du är. 

Stefan med en lampa inomhus
”Lyset är viktigt på flera sätt. Fungerar dessutom lite som terapi mitt i novembermörkret” säger Stefan som äger flera lampor.

Började samla på verktyg

I slutet av tiden i Norge började Stefan köpa på sig egna Festoolverktyg. Slipmaskiner, dammsugare, sandpapper och annat. I dag har han egna verktyg för omkring 150 000 kronor som han använder i jobbet som anställd.

– Folk tycker nog att jag är tokig som lägger så mycket ur egen ficka.

Å andra sidan slipper han lägga tid på att leta runt i förråd och köa på prylar som ofta saknas, är slitna eller till och med trasiga.

– Jag behöver nog ha det på det här viset. Jag mår bäst av att ha mina egna verktyg. Slitna maskiner och dåliga sandpapper är inget för mig. Känslan av oordning kan göra mig tokig helt enkelt, medger han.

Andra målare kallar honom för Stålmannen, en ordlek med Festool-fabrikatet. Han gissar att han är den enskilt störste private ägaren av Festool-verktyg i landet.

Jag har faktiskt blivit erbjuden att jobba som säljare åt Festool.

Stefan Jansson, målare

Hans verktyg är också i världsklass, menar han.

– En speciell lampa jag köpte kostade 7 000 kronor. Det blir så ljust att det påverkar mitt humör positivt även i mörkaste november. Som ljusterapi på jobbet, liksom, skrattar Stefan. Dessutom är bra lyse en förutsättning för gott utfört arbete. Jag vill inte ha klagomål för jobb utförda i för dåligt ljus heller.

Stefans intresse för hi tech- verktyg som underlättar jobbet är stort men samtidigt tidskrävande.  Han håller sig uppdaterad om senaste tekniken via Youtube och olika sajter. Hade han haft familj tror han inte det accepterats. Dyrt är det också så klart.

– En eventuell fru hade nog sagt stopp om man kommit hem och lagt 11 papp på en jobbdammsugare men jag har en kanonbra arbetssituation på det här viset. Verktygen kommer också hålla längre än mig, tror han.

Stefan med papper i handen vid bilen
Stefan gillar när det är rent och snyggt och plockar ofta skräp i bilen.

Högre status och bättre resultat

Kundnöjdhet är prio ett för Stefan. Något som kanske inte alltid setts med blida ögon av arbetsgivaren.

– Kundens önskan är min lag. Jag släpper inte en millimeter på mina krav mot kund. Jag jobbar tills jag är nöjd. Det är värt att kämpa lite mot arbetsgivaren som också oftast får nöjda och återkommande kunder, menar Stefan.

Med sina verktyg kan han också arbeta mer rent, dammfritt och säkert. Han märker också att kunder uppskattar att det inte dammar eller är kladdigt i sina hem.

– Jag klampar aldrig heller in med skorna utan tar av och på mig dem hela tiden. Det uppskattas. Målaryrket kan vara rent, snyggt och vackert numera- för den som anstränger sig.

Ibland får han höra att han är pedant. Ett i och för sig smickrande epitet även om Stefan själv istället skulle beskriva sig som plikttrogen och noggrann.

– För mig betyder egna verktyg också högre status med en bättre arbetssituation samt bättre resultat än om jag inte haft dem.

Stefan arbetar med spackelspade
Viktigt med bra underarbete. ”Skulle väl gå att spackla över detta men man vill ju göra ett bra jobb”, säger Stefan.

Brukar tävla med sig själv

Att som Stefan jobba med en och samma sak under ett helt arbetsliv får nog ses som ovanligt. Ibland kan det bli monotont även för den mest inbitne. Då gäller det att jobba med det mentala.

– När arbetsuppgifterna är likartade, exempelvis på ett stort uppdrag så försöker jag att hitta positiva saker. Jag brukar exempelvis liksom tävla med mig själv för att hålla motivationen och tempot uppe.

Han upplever målaryrket som ett fritt jobb. Att slippa stämpelklocka och kunna sköta sig själv bidrar. Med alla år i yrket och med kundens bästa för ögonen gör att Stefan tycker att han är en bra yrkesman. Samtidigt finns det inga genvägar heller i detta yrke.

– Man måste börja med grunderna, rengöring av verktyg och allt det där. I slutändan finns inga dåliga jobb utan bara hur man utför dem.  Det finns väl egentligen inget jobb jag känner att jag inte kan utföra. Många backjobb uppstår också av att man har låga krav på det man gör vilket i och för sig kan ha många orsaker.

Arbetsgivaren gick i konkurs

Nu jobbar Stefan åt Miljönären i Rättvik eftersom arbetsgivaren i Leksand gick i konkurs. Via en försäkring målarfacket hade tecknat med arbetsgivarorganisationen fick han ut en summa pengar när personalen blev uppsagd.

– Jag fick som enda anställd ut maxbeloppet utifrån ålder, arbetade år och medlemsår. Trots att jag inte har familj. Ibland ska man ha lite tur också.

Text: Kenneth Iseli
Foto: Tobias Enmark

Kollektivavtalet om verktyg

Enligt kollektivavtalet ska arbetsgivaren tillhandahålla verktyg och material som behövs för jobbet. Målaren ska hålla sig med handverktyg och mot kvitto få ersättning för upp till 1 500 kronor.

Arbetsgivaren ska förse lärlingen, vid anställningens början, med en komplett verktygsutrustning, enligt MYN:s anvisningar. Därefter kompletterar lärlingen själv utrustningen enligt samma regelsystem som för utlärd arbetstagare.

Källa: Kollektivavtal för Måleriyrket paragraf 10 moment c, Utbildningsavtalet paragraf 10.1