Viktor Ryabyj deltog på torsdagsförmiddagen i en protest mot Rysslands angrepp utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Han har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, och kan ta ledigt för att demonstrera.

På byggarbetsplatser i Sverige möter han många landsmän som inte har samma trygghet.

– Många arbetar tio timmar om dagen till låga löner. Ofta har de svårt att alls få ut sin lön. De låga lönerna i Ukraina gör att de ändå vill arbeta i Sverige.

Svårt få visum för arbete

Många ukrainare befinner sig i Sverige illegalt för att arbeta, enligt Viktor Ryabyj. Flera personer från Ukraina som deltar i torsdagens protestmöte vittnar om att det numera är nästan omöjligt att få visum till Sverige för arbete i tre eller sex månader.

Handläggningen går så trögt att det anställningskontrakt som krävs för att få komma till Sverige hinner löpa ut.

– Miljoner ukrainare kommer att fly till väst. Putin är galen, vad som helst kan hända, säger Volodymir Andrushku, byggnadsarbetare som rest mellan Ukraina och Sverige i många år.
Foto:Mårten Nilsson

– Nu kommer miljoner ukrainare att fly till väst, tror Volodymir Andrushku, som har arbetat på byggen i Sverige i många år och även han har fått permanent uppehållstillstånd.

– Jag har hela tiden skickat pengar hem till Ukraina. Nu ska jag skicka pengar till vapen, skriv det.

Många ukrainare i Sverige

Sverige har en lång historia av invandring från Ukraina, en invandring som vuxit kraftigt de senaste åren. Förra året var nästan 13 000 personer med medborgarskap i Ukraina skrivna i Sverige, mer än dubbelt så många som för tio år sedan.

Ukraina ligger utanför EU, och därför behövs arbetstillstånd för ukrainare som vill arbeta i Sverige. Många arbetar som byggnadsarbetare eller som skogsarbetare.

2021 beviljade Migrationsverket 2059 arbetstillstånd för personer från landet. Det är den tredje vanligaste medborgarskapet för arbetskraftsinvandrare efter Thailand och Indien. Förra året sökte samtidigt ungefär 500 personer från Ukraina asyl i Sverige.

Samtidigt gör givetvis den ryska invasionen det betydligt svårare att röra sig mellan länderna. Redan före torsdagens händelser hade flera flygbolag slutat flyga över ukrainskt luftrum och under torsdagen har landet helt stängt sitt luftrum för civila flyg.

Uttalande från svenska fack

De tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco gick på torsdagsmorgonen ut med att gemensamt uttalande där de fördömde den ryska invasionen av Ukraina. 

”Vi håller Ryssland ensamt ansvarigt för den förödelse och det lidande det Ukrainska folket nu kommer att få utstå”, skriver organisationerna och varnar samtidigt för desinformation om konflikten som sprids av Ryssland.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.