Nu när våren gör sina tappra försök att tränga undan kylan och fågelkvittret gör sig påmint har det alltid varit en favorittid på året för mig.

Allt man har framför sig, värmen som kommer tillbaka, första fikan ute i solen, man laddar upp grillen, ljusets stora återkomst. Det brukar vara en tid som präglas av framtidstro och hopp.

Senaste tiden har vi dock blivit smärtsamt påminda om hur snabbt saker och ting kan vända. Det är krig i Ukraina. Ryssland har invaderat Ukraina med död, smärta och mängder av krossade familjer som följd. 

Ukrainas sak är vår sak

Ukrainas sak är vår. Det som sker i Ukraina angår oss alla. Jag tänker på alla människor som drabbas, som precis som alla oss andra vill leva vanliga liv, som vill att vardagen går ihop, som knegar för lönen och vill sitt bästa för sig och sin familj.

Inom facket vet vi vikten av internationell solidaritet, att en målare är en målare oavsett om det är i Ukraina eller Huskvarna.

Dan Mattsson

Som nu tvingas ta till vapen för att försvara sitt land. Där familjer splittras och sätter spår för generationer. Hur otryggheten äter sig in i allas medvetande.

Omvärldens svar har varit kliniskt, massiva fördömanden av Ryssland, ekonomiska sanktioner och massivt motstånd av det tappra ukrainska folket i blodiga strider.

Många av Europas länder har bistått med ammunition, fältransoner och ekonomiskt stöd. Sådant som är en nödvändighet för att försvara sig. Jag är stolt över att Sverige bidrar med det man kan. 

Hur bra rustad är man själv?

Jag funderade själv på hur väl rustad man egentligen är för kris, knappt några kontanter hemma, van att handla det som behövs, att det alltid finns det som man behöver i matbutiken fem minuter bort.

Att elen fungerar så man kan ladda sin telefon, att vattnet rinner i kranen, att värmen pumpar runt i huset.

Vi som fackförening kommer göra vad vi kan för att stötta de demokratiska krafterna att åter bygga landet starkt.

Dan Mattsson

MSB:s folder ”Om kriget kommer” kändes mest som något man skojade om när den damp ner i brevlådan, men blev skrämmande snabbt aktuell.

En målare är en målare – oavsett var man bor

När den här krönikan skrivs är det oklart hur nästa steg blir i Ukraina, bara under tiden för skrivandet har det kommit fyra pushnotiser om händelseutvecklingen.

Klart är att om någon hotar freden i Europa så angår det oss alla. Inom facket vet vi vikten av internationell solidaritet, att en målare är en målare oavsett om det är i Ukraina eller Huskvarna.

Vi som fackförening kommer göra vad vi kan för att stötta de demokratiska krafterna att åter bygga landet starkt. Som medlem kan man känna stolthet i att man bidrar till det. 

Min största önskan är att våren i Kiev präglas av fågelkvitter snarare än bomber som faller. Är det något som är värt att fajtas för så är det alla folks frihet, hela världens fred.